Lähetin tuomat verkkokauppaostokset kotisi eteiseen vaikket ole paikalla

Yhä useampi harkitsee älylukkoa.

Abloy Oy:n teettämän tuoreen kyselytutkimuksen mukaan jopa 28 prosenttia suomalaisista pientaloasukkaista voisi harkita älylukon käyttöä kuljetuspalvelun päästämiseksi sisään kotinsa eteiseen lähetyksen jättämistä varten.

Ilmoitus

Verkkokaupan kasvaessa suuri osa kotiin toimitettavista paketeista palautuu kuljetusyhtiön terminaaliin, kun toimitusosoitteessa ei ole ketään vastaanottamassa lähetystä.

- Suomalaiset ovat ilmiselvästi valmiita ottamaan uusia arkea helpottavia tapoja käyttöön. Avaimettomat lukot ovat olleet arkipäivää toimistokiinteistöissä jo pidempään, ja nyt parissa vuodessa, olemme nähneet suurta kasvua myös pientaloille suunnattujen älylukkojen menekissä, kertoo Abloyn Yale-älykotiratkaisuista Suomessa vastaava Markus Niskanen tiedotteessa.

Ei enää hukattuja avaimia

77 prosenttia vastaajista voisi kuvitella tai ehkä kuvitella käyttävänsä älylukkoja, jossa ei ole avainta vaan kulkeminen tapahtuu esimerkiksi koodilla, tunnisteella tai matkapuhelimella.

Vuoden sisällä 5 prosenttia pientaloasukkaista on hukannut kotiavaimensa, 3 prosenttia pysyvästi. Kotiavaimia annetaan myös muiden käyttöön, yleisimmin perheenjäsenille eli lapsille (51 prosenttia), vanhemmille (20 prosenttia) ja sisaruksille (10 prosenttia). Joka kymmenes on antanut avaimensa anopin tai apen mutta myös naapurin käyttöön.

- Digitaalisten lukkojen osalta kiinnostavaa on se, että hukkunet avaimet ja kulkutunnisteet voidaan nopeasti, vaikka älypuhelimella poistaa järjestelmästä, ilman uudelleen sarjoitusta tai lukon vaihtoa, ruotsalaisen Linné-yliopiston IKEA-professori Saara Taalas huomauttaa.