Kysely: 18 prosenttia pienentää joulun budjettia

Lahjat hankitaan verkkokaupoista tai supermarketeista.

LähiTapiola teetti Arjen katsaus-tutkimuksen, jonka mukaan 69 prosenttia aikoo käyttää yhtä paljon rahaa jouluun kuin aikaisemminkin. 18 prosenttia pienentää budjettiaan jonkin verran ja ainoastaan kolme prosenttia aikoo käyttää aiempaa enemmän rahaa. Joka kymmenes ei osannyt kyselyhetkellä arvioida rahankulutustaan jouluna.

Normalisoitumisen merkkejä on ilmassa. 18 prosenttia sanookin pienentävänsä joulubudjettiaan, mutta kesälomalla 31 prosenttia kotitalouksista sanoi käyttäneensä rahaa normaalia vähemmän. Lomautukset ovat helpottaneet ja säästäminen on nostanut monien tilisaldoja, joten joulun viettoon on keskimäärin aika hyvät eväät, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo ja jatkaa:

Ilmoitus

Vuosi on kohdellut kotitalouksia hyvin eri lailla. Joka kymmenes sanookin joutuvansa leikkaamaan joulustaan yli satasen.

Keskimäärin jouluun käytetään 470 euroa. LähiTapiolan mukaan keskimääräinen budjetti on kasvanut aavistuksen verran, sillä vuotta aikaisemmin summa oli noin 460 euroa.

Vuoden 2020 kyselyn perusteella koronavuosi ei olisi leikannut keskimääräisiä joulubudjetteja, päinvastoin. Keskimääräinen joulubudjetti on 470 euroa. Lapsettomat kertovat joulubudjetiksi keskimäärin 410 euroa ja lapsiperheet 640 euroa.

Joka kuudes vastasi vähentävänsä rahankulutustaan jouluna ja keskimäärin tämän joukon budjetti pienenee yli 260 euroa.

 

Lahjat ostetaan verkosta – itse tehtyjen suosio kasvaa

Arjen katsaus-kyselyn mukaan lahjoja hankitaan tänä vuonna mieluiten supermarketeista ja verkkokaupoista. Entistä useampi aikoo antaa myös itse tehtyjä lahjoja.

Kysely tehtiin lokakuussa ja koronan toinen aalto on sen jälkeen vyörynyt uudestaan päälle, joten useampikin saattaa kääntyä onlineshoppailun puoleen.

Lahjojen hankintatavassa koronavuosi näkyy selvimmin. Verkkokauppaa sanoo käyttävänsä 42 prosenttia, kun viime vuonna vastaava luku oli 34 prosenttia. Verkkokauppa nousee näin yhtä monien käyttämäksi pukinpajaksi kuin supermarketit, Nummiaro sanoo.

Ilmoitus

Kyselyyn vastanneista reilut joka kuudes ei aio antaa laisinkaan joululahjoja. Osuus on edellisvuotta pienempi, jolloin 19 prosenttia aikoi jättää lahjahankinnat tekemättä.

Kyselyn toteuttu Kantar TNS syys-lokakuun vaihteessa ja siihen vastasi reilut 1000 suomalaista. Virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.