Koronavirus voi vaikuttaa verkkokauppaan

Asiakkaat huolestuneita.

Koronaviruksella on ollut suuria vaikutuksia Kiinassa ja se on levinnyt myös muihin maihin. Myös Suomessa on raportoitu tartunta ja Manner-Kiinassa on tätä kirjoitettaessa vahvistettu 361 kuolintapausta. Toisin sanoen Koronavirus on jo nyt vienyt enemmän ihmishenkiä kuin SARS, joka riehui maailmanlaajuisesti 2000-luvun alussa. Entä mitä virusepidemia merkitsee verkkokaupalle, kun ihmiset eristäytyvät ja huoli kasvaa?

Monet kansainväliset mediat ovat raportoineet, että muun muassa verkkokauppajätti Alibaba on rauhattomien asiakkaiden ympäröimä, kun ihmiset haluavat saada niin hengityssuojia kuin käsien desinfiointiainetta sekä muuta terveydenhuoltoon liittyvää.

Ilmoitus

Esimerkiksi Alibaban Taobao myi yli 80 miljoonaa hengityssuojaa vain tammikuun 20.-21. välisenä aikana. DJ.comilla puolestaan eri merkkiset käsidesinfiointiaineet myytiin loppuun yhdessä hujauksessa ja verkkokaupoilla on ollut vaikeuksia vastata siihen kysyntään, mikä on juuri nyt.

 

Virus voi vaikuttaa negatiivisesti

Kansainvälisesti viruksella saattaa olla verkkokaupalle negatiivisia vaikutuksia.

- Koronaviruksen suora vaikutus Amazonin myyntiin on todennäköisesti positiivinen, koska asiakkaat pysyvät mieluummin kotona kuin lähtevät liikkeisiin. Epäsuorasti sillä voi kuitenkin olla negatiivisia vaikutuksia kaikkiin kauppiaisiin, myös Amazoniin, koska huolestuneet asiakkaat haluavat ehkä pitää rahansa, verkkokauppajulkaisu Practical Ecommercen toimittaja Kerry Murdock sanoo Fox Businessille.

- Myös se voi vaikuttaa Amazoniin, jos Kiinassa tuotteensa valmistavat jälleenmyyjät eivät voi myydä tuotteitaan, hän jatkaa.

Kuluttajien keskuudessa kysymyksiä on herättänyt lähinnä se onko kiinalaisten tuotteiden ostaminen enää turvallista? WHO tai tulliviranomaiset missään maassa eivät ole Ehandelin tietojen mukaan suositelleet kieltoa tai asettaneet varoituksia lähetyksiin.

Koronaviruksella uskotaan olevan vaikutuksia Kiinan talouteen ja pörssikurssit romahtivat Kiinassa maanantaina viruksen seurauksena. Kiinassa pörssit ovat olleet uudenvuoden takia suljettuina yli viikon.

Ilmoitus