Klarnan kysely: Pienten lasten vanhemmat valehtelevat eniten rahan käytöstä – partnerilleen

Miltei puolet suomalaisista on valehdellut ostostensa hintoja tai yrittänyt piilotella niitä omalta kumppaniltaan.

49 prosenttia suomalaisista valehtelee shoppailujensa hintoja kumpanilleen. Miehiltä valheita luiskahtelee tavallisimmin elektroniikan ja pelien hintoja koskien, kun naiset taas yrittävät piilotella vaateostojen ja kodin tavaroiden sekä meikkien todellisia kustannuksia. Näin osoittaa maksupalveluyritys Klarnan tuore kysely.

Voi olla vaikeaa hemmotella itseään, jos asuu yhdessä kumppanin kanssa ja jakaa menot ja budjetin. Tämä voi olla yksi syy siihen, miksi lähes puolet vastaajista kertoo valehdelleensa ostostensa hinnoista tai piilotelleensa niitä kumppaniltaan. Toinen syy voi olla se, että ostos on osoittautunut kalliimmaksi kuin alunperin oli suunniteltu. Todellista hintaa ei viitsitä kertoa, ettei tulisi moitteita tuhlaamisesta, Klarnan kuluttajakäyttäytymisen erityisasiantuntija Viveka Söderbäck sanoo tiedotteessa.

Ilmoitus

Kyselyn valossa naiset valehtelevat hieman miehiä useammin. Naisista 50 prosenttia tekee näin ja miehistä 47 prosenttia kertoo valehtelevansa tai piilottelevan hintoja. Jos partneriaan halua hieman epäillä, niin tavallisimmin hintoja vääristellään niiden tuoteryhmien kohdalla, joita ostetaan eniten.

Tästä on pääteltävissä, että kuluttajat valehtelevat useimmin sellaisista tuotteista, joita he eniten ostavat. Naiset ostavat verkosta enemmän vaatteita kuin miehet, ja miehet taas ostavat enemmän elektroniikkaa kuin naiset. Ei siis ole yllätys, että he piilottelevat useimmiten juuri näiden tuoteryhmien hintoja, Söderbäck kertoo.

 

Vanhemmat valehtelevat eniten

Valehteluun vaikuttaa paljon myös perhetilanne. Pienten lasten vanhemmista yli puolet, 59 prosenttia, valehtelee tai piilottelee shoppailujensa hintoja, kun taas avoimimpia ovat nuoret, lapsettomat aikuiset, joista yli puolet, 52 prosenttia sanoo, ettei ole koskaan valehdellut hintoja.

Vanhemmat voivat tuntea tarvetta ostaa silloin tällöin jotain kivaa itselleen, mutta eivät kuitenkaan halua, että heidän kumppaninsa saa tietää ostoksen hintaa. Uskon, että moni voi samaistua tähän tilanteeseen, Söderbäck arvioi.

Entä sitten miten naapurimaissa valehdelleen? Kyselyn mukaan suomalaiset ovat innokkaimpia valehtelemaan. 57 prosenttia norjalaisista ja 56 prosenttia ruotsalaisista nimittäin sanoo, ettei ole koskaan valehdellut tai piilotellut hintoja. Suomalaisista vain 48 prosenttia kertoo olleensa täysin rehellinen rahankäytön suhteen.

Kyselyn tavoitteena oli saada lisätietoa suomalaisten rahan käyttöön liittyvistä asenteista parisuhteessa.

Ilmoitus