Kiviniemi: Suomessa toimivan kaupan merkitys on suuri

”Työn verotusta on kevennettävä.”Kaupan liiton toimitusjohtaja Mari Kiviniemen mukaan kansainväliset ketjut, verkkokaupat tai digitaalisen kaupan alustat eivät useinkaan tee Suomessa liiketoimintaansa kehittävää tutkimus- ja kehitystyötä.

Kiviniemi toteaa Kaupan liiton tiedotteesa, että tätä työtä tehdään usein pääkonttorien sijaintimaissa tai paikoissa, joihin keskitetään koko konsernia koskevaa strategista kehitystyötä. Muualla kehitetyt toimintatavat ja -järjestelmät otetaan sitten käyttöön – ehkä hieman muokattuina – myös Suomessa. Liiketoiminnan strateginen kehittäminen, suunnittelu ja toimintojen hallinta luovat enemmän kasvua kuin pelkkänä jakelukanavana toimiminen, vaikka sitäkin tarvitaan kilpailua kirittämään.

Kiviniemen mielestä strategisten toimintojen ja pääkonttorien sijoittuminen on Suomelle tärkeää toimialasta riippumatta, ei siis pelkästään teollisuuden ja pankkien osalta.

– Suomessa toimivan kaupan merkitys taloudelle ja yhteiskunnalle on liian suuri väheksyttäväksi, Kiviniemi sanoo tiedotteessa.

Verotus syö kilpailukykyä

Kiviniemen mielestä kaupan tulevaisuuden ja elinvoimaisuuden tukemiseksi olennaista on verotuksen keventäminen:

– Työn verotus kertautuu hintoihin ja syö kilpailukykyä, ja arvonlisävero rokottaa nimenomaan suomalaista työtä. Työn verotusta on kevennettävä ilman uusien pisteverojen keksimistä tai arvonlisäverotuksen kiristämistä.

Sääntelyn on oltava järkevää, jotta Suomi olisi houkutteleva toimintaympäristö kaupan yrityksille ja toimintaedellytykset olisivat kaikille tasavertaiset. Suomessa toimivalle kaupalle ei esimerkiksi saisi asettaa kustannuksia ja velvoitteita, joita ei ole vaikkapa kansainvälisellä verkkokaupalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Pin It on Pinterest