Ilmoitus

Kiinalaisille lähetyksille käsittelymaksu?

Kaupan toimijat ja viranomaiset miettivät yhdessä, miten kuluttajatuontiin Yhdysvalloista, Kiinasta ja muista kolmansista maista voitaisiin vaikuttaa.

Ilmoitus

- Ratkaisut löytyvät ja niitä myös on jo olemassa, jos niihin vain uskalletaan tarttua, sanoo Tuote- ja palvelukaupan yhdistys Edun toimitusjohtaja Lauri Pyökäri Talouselämän haastattelussa.

Suomalaisen ja eurooppalaisen kilpailukyvyn kannalta Maailman postiliiton yleissopimuksen mukainen järjestelmä ei ole tasapuolinen. Esimerkiksi Kiinan postikulut tulevat vastaanottajamaiden postilaitosten maksettaviksi.

Posti ottaa Postnordilta mallia?

- Esimerkiksi Postnord on alkanut periä erillisen käsittelymaksun kiinalaisilta lähetyksiltä. Mikään ei estä, että Posti ryhtyisi samaan, ehdottaa Lauri Pyökäri Talouselämälle.

Lauri Pyökäri toteaa Talouselämälle Ruotsin olleen kaukaa viisas poistaessaan arvonlisäveron alarajan.

- Kun Ruotsi poisti arvonlisäveron alarajan ulkomaisilta verkko-ostoksilta viime vuoden lopulla, kaukomaiden pakettilähetysten määrä tippui alle kymmenekseen vain puolessa vuodessa, vahvistaa Pyökäri.

Lisäksi tuote- ja tuottajavastuun tasapuolinen jakaminen myös unionin ulkorajat ylittävässä kaupassa parantaisi eurooppalaista kilpailukykyä merkittäväksi. Samalla moni kotimainen toimija pohtii, miten Suomen kilpailukyky sisämarkkinoilla turvataan.

Online- ja offline-kauppa tasapuolisiksi

Lauri Pyökäri arvioi, että ratkaisivimmat tekijät Suomen kilpailukyvyn kannalta ovat tasapuolinen verotus sekä online- ja offline -kaupan yhtenäinen kohtelu.

- Tuottajavastuun vapaamatkustajaongelman poistaminen on haastava, mutta välttämätön toimi. Sen lisäksi EU-tasolla on tehtävä pitkänäköistä sääntelyä kaupan monikanavaisen ympäristön, geoblokkaussääntelyn, alustasääntelyn ja kuluttajansuojan uudelleenarvioinnin osalta, Pyökäri sanoo Talouselämälle.

Ilmoitus

Lue lisää