Kestävä kehitys: Vuokraaminen voi olla sudenkuoppa muotiyrityksille

Päästöjä voi silti pienentää.

World Economic Forumin aiemmin tänä vuonna julkaistun raportin mukaan muotiteollisuus on vastuussa 5 prosentista kaikista päästöistä kansainvälisesti. Useat alan toimijat taistelevat tällä hetkellä löytääkseen uusia liikemalleja, jotka pienentäisivät päästöjä tuloja suosien.

Eräs variaatio tästä on, josta on myös tullut suosittu, vuokraaminen, jota kuvaillaan usein kestävämmäksi vaihtoehdoksi. Yksi tutkimus, joka on julkaistu suomalaisessa tiedejulkaisussa Environmental Research Letters on sitä mieltä, että näin ei kuitenkaan välttämättä ole asian laita. Vuokramalliin tulee nimittäin ”piilokustannuksia”, kuten kuljetus, paketointi ja kuivaus kuivausrummussa.

Ilmoitus

Meidän pitäisi nähdä vuokraus second hand-shoppailuna, Dana Thomas, joka on kirjoittanut kirjan Fashionpolis: The Price of Fast Fashion, sanoo The Guardianille.

Suomalaistutkimuksen mukaan vuokraus on silti parempi vaihtoehto kuin “fast fashion”-malli.

Meidän tuloksemme näyttävät, että matalin vaikutus kansainväliseen ilmastonlämpenemiseen saavutetaan vähentämisen kautta, seuraavaksi eniten vaikutusta on kierrätyksellä. Kierrätys johtaa suhteellisen korkeisiin päästöihin, he kirjoittavat.

 

Voisi olla kestävämpää

On kuitenkin olemassa mahdollisuuksia tehdä vuokrausmalli kestävämmäksi. Silloin yritysten on katsottava omaa logistiikkaketjuaan ja pidettävä huoli siitä, että se on niin ympäristöystävällinen kuin mahdollista. Tällöin vuokrausmalli voidaan saada samalle tasolle kuin perinteinen second hand-myynti.

Mutta mikä sitten on kaikkein kestävintä? Tässä vaikuttaa olevan jonkinlainen yhteisymmärrys, sillä myös suomalaisraportin mukaan yksinkertaisinta on ostaa vain vähemmän vaatteita ja käyttää niitä niin pitkään kuin mahdollista.

Haluatko olla kestävämpi? Osta vähemmän, osta parempaa, Dana Thomas päättää.

Ilmoitus