Kehotti asiakkaita taggaamaan ystäviään – viranomainen teki poliisi-ilmoituksen

Rikkoi Tanskan markkinointilakia.

”Taggaa joku, jonka kanssa haluat jakaa kokemuksen”. Tuntuuko tutulta? Kyllä, erilaisten kilpailujen järjestäminen sosiaalisissa medioissa, jossa osallistujat taggaavat kavereita ja tuttuja mukaan kisaan on suosittu markkinointikeino.

Mutta nyt se on loppu – ainakin, jos toimit Tanskassa. Siellä Forbrugeombudsmannen, kuluttajaviranomaista vastaava, on sitä mieltä, että taggailu rikkoo kuluttajien henkilökohtaista integriteettiä. Viranomaisen mukaan tämä käytös sotii niin kutsuttua ”spamkieltoa” vastaan maan markkinointilain mukaan.

Ilmoitus

Tunniste laukaisee ilmoituksen, joka ohjaa kyseisen käyttäjän yrityksen kilpailuun. Kun yritykset vaativat, että osallistuja merkitsee muita, nämä viestit lähetetään kuluttaja-asiamiehen mielestä yrityksen puolesta. Jos tagattu henkilö ei ole antanut lupaa viestin saamiseksi, tämä rikkoo markkinointilain roskapostikieltoa, viranomainen kirjoittaa vapaasti suomennettuna lehdistötiedotteessa.

Tilanteesta tuli ajankohtainen kun eräs kahvila järjesti kilpailun, jossa osallistujia kehotettiin taggaamaan ystäviään. Yhtiö jatkoi tätä huomautuksista huolimatta ja nyt Forbrugeombudsmannen on saanut asiasta tarpeekseen ja tehnyt kyseisen kahvilan omistajasta poliisi-ilmoituksen.

Markkinointilain mukaan kaikilla on oikeus päättää itse keneltä he haluavat mainoksia ja siksi yritys ei voi esimerkiksi lähettää viestejä sosiaalisessa mediassa ilman, että vastaanottaja on hyväksynyt tämän. Yritys ei saa myöskään antaa muiden tehdä tätä itsensä nimissä. Vaikka sosiaalisissa medioissa tällainen on helppoa, se ei anna yritykselle laillista oikeutta tehdä niin, Christina Toftegaard Nielen, Tanskan kuluttaja-asiamies, sanoo.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun markkinointi tällaisen viestinnän kautta on johtanut poliisi-ilmoitukseen Tanskassa.