Käytettyja vaatteita myyvä Swap.com vaihtoi strategiaa – ulkoisti työvaiheet kumppaneille

Liiketominta kehittynyt positiivisesti.

Ilmoitus

Yhdysvalloissa toimiva suomalaislähtöinen käytettyjen vaatteiden verkkokauppa Swap.com ilmoittaa lehdistötiedotteessa muuttaneensa yrityksen strategiaa. Aiemmin yhtye tähtäsi nopeaan kasvuun, nyt keskitytään kannattavuuden parantamiseen,

Strategiamuutoksen olennainen osa on tavarankäsittelyprosessin muuttaminen keskitetystä hajautetuksi, mikä mahdollistaa työvaiheiden ulkoistamisen kumppaniyrityksille. Näihin ulkoistettaviin prosessin osiin kuuluvat muun muassa tavaroiden laaduntarkastus, metatiedon kirjaaminen, valokuvaus ja paketointi.

"Pystymme parantamaan"

Uusi strategia mahdollistaa yhtiön kasvun jatkossa huomattavasti pienemmällä resurssoinnilla kuin aiempi strategia. Yhtiön toimitusjohtaja Juha Koponen kommentoi:

- Strategiamuutos on kehittänyt Swap.comin liiketoimintaa erittäin positiivisesti. Olemme näyttäneet, että pystymme parantamaan kannattavuutta ja luoneet mallin kasvuun merkittävästi pienemmällä kulurakenteella. Kiitos tästä kuuluu erinomaiselle tiimillemme, Koponen sanoo lehdistötiedotteessa.

Swap.com aloitti liiketoiminnan Yhdysvalloissa vuonna 2013 ja teki vuonna 2017 jo 16 miljoonan dollarin liikevaihdon. Yritys keskittyy käytettyjen vaatteiden myyntiin Internet-kauppapaikkansa kautta. Yhtiö on itse kehittänyt käyttämänsä teknologian, jonka osia ovat muun muassa logistiikka, varastonhallinta, Internet-kauppapaikka, data-analyysi ja tavaroiden ominaisuuksien tunnistaminen neuroverkkopohjaisen konenäön avulla.

Prosessointisolu kumppaneiden käyttöön

Swap.com strategia tähtäsi vuoden 2018 ensimmäiseen neljännekseen asti nopeaan kasvuun ja perustui logistiikkakeskukseen, jossa prosessin kaikki työvaiheet tehtiin keskitetysti Bolingbrookissa Chicagon lähistöllä. Yhtiön kasvu on ollut nopeaa, mutta se ei ole vielä saavuttanut kannattavuutta. Vuonna 2017 yhtiö teki 16,5 miljoonan dollarin tappion (EBITDA).

- Aiemmin käytetyn liukuhihnoihin perustuvan prosessin korvaajaksi yhtiö on kehittänyt kompaktin prosessointisolun, jota se on käyttänyt omassa toiminnassaan jo jonkin aikaa, ja jonka yhtiö jatkossa antaa kumppaniensa käyttöön. Swap.comin kehittämä pilviteknologiaan perustuva logistiikkaohjelmisto mahdollistaa tämän teknologia-alustan vaivattoman käyttöönoton kumppaniyritysten prosesseissa. Bolingbrookin logistiikkakeskusta yhtiö operoi jatkossakin itse.

Saavuttaa kannattavuuden piuoeln vupden kuluttua

Strategiamuutoksen seurauksena Yhdysvaltojen toimipisteistä irtisanottiin 196 henkilöä. Yhtiöllä on tällä hetkellä 77 työntekijää, joista 10 Suomessa ja 67 Yhdysvalloissa. Irtisanomisten jälkiseurauksena yhtiötä vastaan nostettiin ryhmäkanne toukokuussa 2018, mutta kanteen nostaja veti sen pois kesäkuussa 2018.

Ilmoitus

Swap.comin kannattavuus on parantunut strategiamuutoksen ansiosta huomattavasti. Liiketoiminnan käyttökateprosentti ennen satunnaiseriä oli vuoden ensimmäisellä neljänneksellä -115 prosenttia ja toisella neljänneksellä -29 prosenttia. Kassavaikutteinen käyttökateprosentti ennen satunnaiseriä oli toisella neljänneksellä noin -17 prosenttia. Yhdysvaltain  liiketoiminta oli heinäkuussa jo kassavirtapositiivista. Yhtiö tavoittelee vuonna 2018 noin 14 miljoonan dollarin liikevaihtoa, ja ennakoi saavuttavansa kannattavuuden noin puolen vuoden kuluessa.

Swap.com on varmistanut 4,5 miljoonan euron suuruisen oman pääoman ehtoisen rahoituksen uuden strategiansa toteuttamiseksi. Konsernin emoyhtiön Swap.com Services Oy:n tuotekehityskeskus on Helsingissä, ja yhdysvaltalaisen tytäryhtiön Swap.com, Inc.:in logistiikkakeskus Bolingbrookissa Chicagon lähistöllä.