Kaupan Liitto: Vakavia puutteita Kiinasta tilatuista tuotteista

Tulokset ovat huolestuttavia sekä suomalaisten kuluttajien että suomalaisen kaupan alan kannalta.

Ilmoitus

Omalla vastuulla -kampanja muistutti syys−lokakuussa kuluttajia siitä, että ostaessaan tavaraa suoraan EU:n ulkopuolelta kuluttaja vastaa itse tuotteiden turvallisuudesta ja vaatimustenmukaisuudesta.

Myös Kaupan liitto tilasi loppusyksystä kuluttajatuotteita suomalaistenkin suosimilta markkinapaikoilta. Kohteiksi valikoituivat suositut AliExpress, Wish sekä Light in the Box.

Tuotteiden vaatimustenmukaisuutta EU:n ja Suomen lainsäädäntöön nähden arvioitiin tuotteiden merkintöjen perusteella sekä silmämääräisesti. Kauppapaikoilta tilattiin leluja, sähkö- ja elektroniikkalaitteita, kosmetiikkaa ja lasten vaatteita.

Kiinalaisilla omat säännöt

Tulokset ovat huolestuttavia sekä suomalaisten kuluttajien että suomalaisen kaupan alan kannalta.

- Kiinalaisilla markkinapaikoilla on myynnissä selvästi EU-markkinoille suunnattuja tuotteita, jotka eivät kuitenkaan täytä EU:n vaatimuksia. Näin toimimalla kiinalaiset yritykset saavat kustannusetua kilpailussa suhteessa suomalaisiin yrityksiin, jotka noudattavat lainsäädännön vaatimuksia. Samalla kuluttajien turvallisuus vaarantuu, toteaa Kaupan liiton johtava asiantuntija Janne Koivisto liiton kotisivuilla.

Tilatuista leluista sekä sähkö- ja elektroniikkalaitteista puuttuivat toistuvasti käyttöohjeet, ja lain nojalla edellytettävät merkinnät joko puuttuivat niistä kokonaan tai ne olivat virheellisiä.

- Erityisesti nostaisin esille puutteet CE-merkinnässä. Jotta tuote voidaan saattaa myyntiin EU:n markkinoille, sen tulee täyttää sitä koskevien direktiivien vaatimukset. Vaatimustenmukaisuuden osoittamiseksi ja vakuudeksi valmistajan on kiinnitettävä jokaiseen markkinoille saatettavaan laitteeseen CE-merkintä. Mikäli CE-merkintä puuttuu tai se on puutteellinen, voi suurella todennäköisyydellä olettaa, että tuote ei myöskään täytä sille EU:ssa asetettuja turvallisuutta, terveyttä, ympäristöä, kuluttajansuojaa ja energiatehokkuutta koskevia vaatimuksia, Koivisto sanoo.

LUE MYÖS: https://ehandel.fi/verkosta-ostetut-tuotteet-usein-vaarallisia-tukes-teki-laajan-testin/

Ilmoitus

Lue Kaupan Liiton teksti kokonaisuudessa: http://kauppa.fi//ajankohtaista/uutiset/kiinalaisista_verkkokaupoista_tilatuissa_kuluttajatuotteissa_vakavia_puutteita_26779