Kaupan liitto: Digivero vaatii globaaleja ratkaisuja

Digitaalisen talouden verottaminen teemana kongressissa.

Ilmoitus

Suomessa toimivan kaupan etu on, että digitaalisen talouden verokysymykset ratkotaan globaalilla tasolla, toteaa Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen, joka osallistui IFA:n Etelä-Korean Soulissa pidettyyn kansainväliseen verokongressiin viime viikolla. Soulin-kongressi tarjosi myös mm. alv-teemoja ja tuoreita brexit-huhuja.

Kansainvälinen International Fiscal Association -organisaatio (IFA) järjesti Etelä-Korean pääkaupungissa Soulissa syyskuun alussa verokongressin, jonka pääteemana oli tänä vuonna digitaalisen talouden verottaminen ja sen eri muodot. Kongressissa käytiin monipuolisesti läpi digitalouden verotuksen taustaa, nykykehitystä ja digiveroon liittyviä ongelmia.

- Mielenkiintoisimmat ja eniten Suomea koskevat näkökulmat tarjosivat EU-komission sekä OECD:n edustajat, kertoo kongressiin osallistunut Kaupan liiton veroasiantuntija Toni Jääskeläinen tiedotteessa. Varsinaisen digiveron lisäksi tilaisuudessa sivuttiin lähdeverotusta sekä pureuduttiin arvonlisäverotuksen kansainvälisiin ongelmiin ja OECD:n rooliin arvonlisäverotuksen suuntaviivojen asettajana.

Komission digiveroehdotus ei vakuuta

- EU-komissio kiirehti digitaalisen talouden verotusta julkaisemalla kuluvan vuoden maaliskuussa oman ehdotuksensa digiveroksi, Jääskeläinen toteaa. Komission digiveroehdotus kattaisi EU:n alueella toimivan digitaalisen talouden ja se jakautuisi kahteen osaan; väliaikaiseen ratkaisuun sekä pysyvään malliin. Väliaikainen malli perustuisi liikevaihdon verottamiseen ja se kohdistuisi tiettyihin digitaalisiin toimiin, kuten verkkomainontaan ja alustatalouteen.

Pysyvä malli olisi sen sijaan merkittävämpi muutos, sillä siinä jaettaisiin uudelleen verotuloja EU-maiden sisällä yritysten digitaalisen läsnäolon perusteella. EU-komission ehdotusta oli Soulissa esittelemässä komission Tax Director Valere Moutarlier.

Moutarlier uskoo, että komission ehdottamasta väliaikaisesta digiverosta saataisiin päätös vielä Itävallan puheenjohtajakaudella eli tämän vuoden loppuun mennessä. Kaikki paneeliin osallistuneet keskustelijat eivät kuitenkaan olleet yhtä vakuuttuneita väliaikaisesta digiverosta.