Joululahja voi olla tietoturvallisuusriski

"On hyvä olla hereillä tietoturva-asioissa".

Ilmoitus

Vakuutusyhtiö Ifin tietoturvallisuusasiantuntija Peter Granlund varoittaa, että digitaaliset joululahjat voivat altistaa kodin tietoturvallisuusriskeille.

Monen suomalaisen joulupaketista paljastuu älylaite, kuten matkapuhelin, tabletti, tietokone, peliokonsoli tai aktiivisuusranneke. Monen perinteisen kodinkoneenkin voi nykyään liittää kotiverkkoon.

- Lahjoissa saattaa piillä tietoturva-aukkoja, joita hakkerit voivat hyödyntää päästäkseen kotien tietoverkkoihin. Digitaaliset joululahjat ovat monen toivelistalla, mutta on hyvä olla hereillä tietoturva-asioissa, vakuutusyhtiö Ifin kyberriski- ja tietoturvallisuusasiantuntija Peter Granlund sanoo lehdistötiedotteessa.

Kaikki Internetiin kytketyt laitteet ovat riski

Peter Granlund muistuttaa, että hakkerit eivät ole ensisijaisesti kiinnostuneita kenenkään yksityishenkilön digilaitteista tai henkilötiedoista, vaan siitä digilaitteiden kokonaisuudesta, jonka he voivat ottaa hallintaansa kodin tietoverkkoon murtautumalla. Jos hakkeri pääsee kotiverkon yhteen laitteeseen, pääsee hän helposti kaikkiin muihinkin.

- Kodin digilaitteiden kapasiteettia hakkerit voivat hyödyntää esimerkiksi kryptovaluuttojen louhimiseen tai palvelunestohyökkäyksiin. Hakkerit voivat myös lukita kotitietokoneen ja yrittää kiristää sen omistajaa kiristyshaittaohjelman avulla. Kaikki Internetiin kytketyt laitteet ovat tietynlainen tietoturvariski, Granlund toteaa.

Salasana avainasemassa

Ifin Granlund kehottaa jokaista digitaalisen joululahjan saajaa perehtymään siihen, miten lahjan tietoturvasta pitää huolehtia.

- Olisi tietysti kivaa ottaa joululahjaksi saadut uudet laitteet käyttöön saman tien, mutta kannattaa malttaa hetki ja tutustua käyttöohjeisiin huolellisesti. Käytä turvallisia, uniikkeja salasanoja, asenna tietoturva-asetukset perusteellisesti ja suhtaudu hieman kriittisesti siihen, mitä tietoja annat itsestäsi palveluntarjoajille, Granlund sanoo.

Tietoturvallisuusasiantuntijan paras vinkki turvallisten salasanojen muodostamiseen ja muistamiseen on yhdistää vähintään neljä tavallista sanaa, joista on helppo muodostaa muistiin jäävä mielikuvakuva:

Ilmoitus

- Esimerkiksi sanoista «KoiraPalloKissaKännykkä» on helppo muodostaa oma mielikuva, hän toteaa.

Ota joulun digilahjat käyttöön tietoturvallisesti

Kodin älylaitteet: Lue käyttöohjeesta huolellisesti asennus- ja tietoturvallisuusohjeet. Tarkista automaattisten tai manuaalisten päivitysten mahdollisuudet. Tarkista, mitä tietoja sinusta kerätään käyttäjäsopimuksessa ja millä perusteilla. Miten tietoja mahdollisesti jaetaan muiden kanssa? Mitä oikeuksia sinulla on? Mieti kaksi – ehkä kolmekin – kertaa, ennen kuin rekisteröit käyttäjätilin nimelläsi ja osoitteellasi, erityisesti jos se ei ole välttämätöntä laitteen käyttöönottamiseksi. Käytä vaikeaa ja uniikkia salasanaa.

Matkapuhelin ja tabletti: Aktivoi salasanasuojaus, PIN-koodi tai sormenjälkitunnistus, joilla varmistat, että ulkopuoliset eivät pääse käyttämään laitetta. Salaa tietosi, että kukaan ei pääsee niihin käsiksi, jos hukkaat laitteen tai se varastetaan. Aktivoi automaattiset järjestelmäpäivitykset ja varmuuskopiot pilvipalveluun, kuten iCloud, Google Drive tai OneDrive, jolloin sähköpostit, asiakirjat, kuvat ja asetukset säilyvät, jos jotakin yllättävää sattuu.

Tietokone: Käy tarkasti ja ajan kanssa läpi turvallisuusasetukset ja luo turvalliset salasanat. Aktivoi automaattiset järjestelmäpäivitykset ja varmuuskopiot pilvipalveluun, kuten iCloud, Google Drive tai OneDrive tai minimissään ulkoiselle kovalevylle. Muista käyttää viruksentorjuntaohjelmia.

Kannattaa myös muistaa, että kotivakuutus ei yleensä korvaa tiedostojen palauttamista rikkoutuneesta tietokoneesta.