”Joulukauppa piristänyt muotikauppaa”

”Erityisen hyvin marraskuussa kasvoi miesten vaatteiden myynti”.

Muoti- ja urheilukauppa ry kertoo tänään, että joulukauppa on piristänyt alaa ja kauppa varsinkin kivijalkakaupoissa on vilkastunut. Asia on iloinen yllätys koronan kurittamalle muotikaupan myynnille. Muoti- ja urheilukauppa ry kertoo asiasta tiedotteessa.

Joulukauppa alkaa heidän mukaansa muotikaupoissa vuosi vuodelta aikaisemmin ja tänä vuonna sesonki käynnistyi marraskuussa. Muotikaupoissa myynti kasvoi 16,7 prosenttia marraskuussa ja urheilukaupoissa 11,5 prosenttia. Korona on kuitenkin edelleen havaittavissa ja tällä hetkellä sen vaikutukset näkyvät saatavuusongelmina ja raaka-ainehintojen kuljetuskustannuksina.

Ilmoitus

Muoti- ja urheilukauppa ry raportoi kasvusta varsinkin miesten vaatteiden myynnissä, 26 prosenttia, ja miesten vaatteiden osalta vaatekaupan arvo on enää 6 prosenttia alle pandemiaa edeltävän ajan. 

Verkkokauppa on kasvanut marraskuussa alan osalta vain 0,7 prosenttia, mikä tarkoittaa, että ihmiset lähtevät nyt - ja varsinkin viikonloppuisin - ostoksille kivijalkakauppoihin.

Joulusesonkina suomalaiset tekevät mielellään ostokset kivijalkakaupoissa ja kauppakeskuksissa. Se on osa joulun tunnelmaa ja pandemiapelkojen jälkeen ihmisillä on selvästi tarvetta nähdä joulukatuja ja kierrellä kaupoissa, Muoti- ja urheilukauppa ry:n toimitusjohtaja Veli-Matti Kankaanpää kertoo.

Heidän mukaansa joulukaupan osuus koko pukeutumisen kaupasta vaihtelee vuodesta riippuen, mutta on noin 15 prosenttia. Urheilukaupalle joulusesonki on jonkun verran suurempi.

Kenkien myynti kasvoi marraskuussa 31 prosenttia ja urheiluvälineiden myynti 18 prosenttia. Muoti- ja urheilukauppa ry:n mukaan talviurheiluvälineet kannattaa hankkia nyt, koska saatavuusongelmiin on tiedossa pahenemista muun muassa siksi, että korona sulkee tehtaita Aasiassa sekä keskeyttää kuljetuksia. 

Jo nyt niin verkosta kuin kivijalastakin myytäisiin paljon enemmän kuin mitä tavarapulan vuoksi voidaan. Pelättävissä on, että esimerkiksi urheiluvälineiden ja polkupyörien saatavuus tulee entisestää pahenemaan keväällä, Kankaanpää sanoo.

Muoti- ja urheilukauppa kertoo edelleen tiedotteessa, että nyt alaa vaivaa kaikkien hankintojen kustannusten nousu, mikä  on tapahtunut ennustamatta nopeasti ja luonut kovan paineen tuleviin toimituksiin ja hintoihin. Tekstiilikuitujen hinnat ovat nousseet erittäin paljon. Polyesterin hinta on yli 60 %, puuvillan yli 40 % ja kuljetuskonttien hinta on edelleen lähes 7-kertainen vuodentakaiseen verrattuna.

Ilmoitus