Jäähyväiset Nordean tunnuslukukortille

30 vuotta Nordealla käytössä ollut tunnuslukukortti jää historiaan ja asiakkaat saavat nykyaikaisemman ja turvallisemman tunnuslukusovelluksen tai tunnuslukulaitteen.

 

Ilmoitus

Muutokset palveluihin kirjautumisessa ja maksujen vahvistamisessa tapahtuvat loppuvuoden 2019 aikana, Nordea kirjoittaa lehdistötiedotteessaan.

- Muutos on ollut käynnissä jo pitkään ja etenee vaiheittain, mitään ei tapahdu yhdessä yössä, Nordean henkilöasiakasliiketoiminnan varajohtaja Jani Eloranta kertoo.

Nordean uusimpiin palveluihin ei ole päässyt paperisella tunnuslukukortilla.

- Melkein kaikkiin julkisiin ja moniin muihinkin digipalveluihin kirjaudutaan sisään pankkien tunnistusvälineitä käyttäen. Julkisten palveluiden kirjautumisesta vastaava suomi.fi -palvelu siirtyy uuden tunnistuspalvelumme käyttöön syyskuun lopulla, ja tuolloin palveluihin, kuten OmaVero tai OmaKanta ei enää pääse Nordean paperisella tunnuslukukortilla, Eloranta kertoo.

- Tunnuslukukortin käyttö Nordean palveluissa loppuu vähitellen syksyn 2019 aikana. Viimeisenä tuki poistuu nykyisestä verkkopankista vuoden 2019 loppuun mennessä. Loppuvuodesta käyttöön otettavaan uuteen henkilöasiakkaiden verkkopankkiin ei voi lainkaan kirjautua tunnuslukukortilla.

 

 

Muutoksia myös yritysasiakkaiden nettipankkiin

Yritysasiakkaiden Classic-verkkopankin paperiset tunnuslukortit jäävät myös pois käytöstä, kun yritysten uusi verkkopankki tulee käyttöön vuoden 2019 loppupuolella. Nordea suosittelee asiakkaiden siirtyvän uusiin tunnistustapoihin mahdollisimman pian.

Ilmoitus

 

 

Uudet tunnistautumistavat ovat jo ahkerassa käytössä

Nordean uudet tunnistautumistavat eli tunnuslukusovellus ja tunnuslukulaite ovat jo reilusti yli miljoonan asiakkaan käytössä. Nordea toi ensimmäisenä pankkina Suomessa mobiililaitteeseen ladattavan tunnuslukusovelluksen asiakkaiden käyttöön kesällä 2015, ja asiakkaat ovat antaneet siitä paljon positiivista palautetta, pankki kirjoittaa tiedotteessaan.

- Asiakas saa aina itse valita itselleen sopivimman vaihtoehdon. Näkövammaisille on kehitetty puhuva tunnuslukulaite yhdessä Näkövammaisten keskusliiton kanssa. Senioriasiakas voi myös ostaa DNA Kaupoista Nordean lipukkeella Samsung Galaxy -tabletin, johon asennetaan valmiiksi Nordean pankkisovellukset sekä muita sovelluksia asiakkaan tarpeen mukaan. Nordean neuvojat antavat digiopastusta konttoreissa ja esimerkiksi kirjastoissa. Puhelinpalvelu auttaa vuorokauden ympäri numerossa 0200 3000, Eloranta sanoo.

Maksuihin sovellettavia turvallisuusvaatimuksia parannetaan EU- ja ETA-alueella. Uusi sääntely vaatii kaikkia pankkeja tarjoamaan asiakkailleen niin sanottua vahvaa tunnistautumista. Vahva tunnistautuminen tapahtuu kaksivaiheisesti, eikä tunnistautumisväline saa olla kopioitavissa.

Muutosten taustalla on kaikkia pankkeja koskeva EU:n laajuinen PSD2-sääntely sekä kansalliset lakimuutokset vahvaan sähköiseen tunnistamiseen liittyen. Maksupalvelulain muutokset tulivat voimaan 14. syyskuuta 2019.

 

(Kuvassa Nordean ruotsalainen tunnuslukulaite.)