Isot sakot EU:n geoblokkausta rikkoneille verkkokauppiaille

Yhtensä 111 miljoonaa euroa sakkoja.

EU päätti talvella, että verkkokauppiaat eivät saa myydä vain tiettyihin EU-maihin. Helmikuun lopulla laki niin kutsutusta geoblokkauksesta oli faktaa.

Ilmoitus

Lain mukaan yritystä voidaan sakottaa jos he rikkovat sääntöjä ja näin on nyt käynyt. EU:n sakotuslistalla ovat nyt tekniikkayritys Philips, Pioneer, D&M ja Asus.

Tutkinta kesti 17 kuukautta

Päätös tuli 17 kuukautta kestäneen tutkimuksen jälkeen, joka osoittaa, että kyseiset neljä yritystä eivät ole ainoastaan geoblokanneet vaan myös yrittänet rajoittaa jälleenmyyjiä asettamasta haluamiaan hintoja tuotteille. Asiasta kertoo Reuters.

Tuotteet, joiden hintoja on haluttu hallita, ovat olleet keittiökoneita, kannettavia tietokoneita ja hifi-tuotteita. Tuomion mukaan yritykset ovat vaatineet, että jälleenmyyjien on käytettävä kiinteitä tai vähittäishintoja.

”Miljoonat eurooppalaiset maksoivat korkeampia hintoja”

Pahin yrityksistä on ollut Pioneer, joka on toteuttanut laittomia tapojaan 12 eri EU-maassa, kun taas muut sakon saaneet yritykset ovat tehneet saman yhdessä tai kahdessa maassa.

- Näiden neljän yrityksen toimenpiteiden takia miljoonat eurooppalaiset asiakkaat joutuivat maksamaan korkeampia hintoja keittiökoneista, hiustenkuivaajista, kannettavista tietokoneista, kuulokkeista ja monista muista tuotteista, EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager on todennut lausunnossa.

Lasku: 111 miljoonaa euroa

Sääntörikkomuksesta kyseiset neljä yritystä joutuvat nyt maksamaan yhtensä vajaat 111 miljoonaa euroa sakkoja. Suurimman sakon sai Asus, jonka sakko on 63,5 miljoonaa euroa. Philipsin lasku nousi lähes 30 miljoonaan euroon, Pioneerin vajaaseen 10 miljoonaan euroon ja D&M selvisi 7,7 miljoonan euron sakoilla.

Asus ei ole suostunut kommentoimaan asiaa ja muita ei ole tavoitettu kommenttia varten. Reutersin mukaan yritykset ovat myöntäneet tuomioistuimessa tehneensä väärin ja saaneet sen takia 40 ja 50 prosenttia alhaisemmat sakot.

Ilmoitus