IKEA saa kritiikkiä – ”äärimmäisen sortava hallinto”

”Iso merkitys.”

Seitsemän prosenttia kaikesta puusta, joista valmistetaan IKEA-huonekaluja, toimintavuonna 2020, on ostettu Valko-Venäjältä, jossa valtio omistaa kaikki metsät. Asiasta raportoi ruotsalainen päivälehti DN. Nyt huonekaluketju saa kovaa kritiikkiä kaupankäynnistä dikatuurin kanssa. IKEAn puolelta ei kuitenkaan ole suunnitelmia lopettaa kaupankäyntiä maassa.

Toistaiseksi arviomme on, että vastuullisinta on pysyä maassa, Henrik Elm, Global Supply Manager Inter Ikea Group, kirjoittaa sähköpostissa DN:lle.

Ilmoitus

Samalla Ikean Natalja Skljarova on esittänyt viranomaisille ja tavarantoimittajille suunnitelman, jonka mukaan vuotuinen tuotanto nelinkertaistuu 5 miljardiin kruunuun vuoteen 2025 mennessä. Tämä toteutetaan "Go Belarus" -hankkeen mukaisesti. Mutta se ei ole totta, Henrik Elmin mukaan. Hän uskoo, että nämä ovat pikemminkin mahdollisuuksia kuin tavoitteita ja että Ikea seuraa tiiviisti kehitystä maassa.

Siellä ihmisoikeusloukkausten riski on erittäin merkittävä asianosa, hän kirjoittaa edelleen lehdelle.

Olof Palmen kansainvälisen keskuksen yleissihteeri Anna Sundström on sitä mieltä, että IKEA:n on tehtävä enemmän kuin vain seurattava kehitystä. Hänen mielestään vastuu on myös kuluttajilla.

Sillä on iso merkitys, jos ajattelemme, haluammeko todella tehdä ostoksia Ikeassa, kun emme voi olla varmoja siitä, auttavatko rahamme ylläpitämään niin äärimmäisen sortavaa hallintoa, Anna Sundström sanoo.

Kaikkiaan IKEAn toimittajat ostivat yli miljoona kuutiota puuta valtiollisilta puuhuutokaupoilta viimeisen toimintavuoden aikana, mikä päättyi elokuussa.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ehandelin sisarsivusto.