”Ihannekuva, että yritys saisi aikaan muutoksen ihmisten kulutuskäyttäytymisessä”

”Alkuperäinen ajatukseni yrityksen suhteen oli rahoittaa omaa opiskeluaikaani ja saada arvokasta oppia.”

Ehandel uutisoi eilen uudesta käytettyjen leikkikalujen ja pelien verkkokaupasta vastuullinenlahja.fi.

Vastuullinenlahja-verkkokauppa sai alkunsa, kun opiskelija Niklas Kaikonen mietti lahjaideaa veljensä lapselle. Hän oli jo aiemmin tehnyt itse erilaisia lahjoja uudelleen ostamisen sijaan. Viime jouluna hän hankki kirpputorilta leluja ja tuunasi niistä uudenveroisia. Tarkoituksena oli, ettei lahjan saanut lapsi edes huomaisi niiden olevan käytettyjä. Lopputuloksesta tuli niin hyvä, että hän alkoi myydä kunnostamiaan tuotteita kirpputorilla.

Ilmoitus

Pieni idea alkoi vyöryä kuin lumipallo ja hän sai sosiaalisen median kautta sellaisen vastaanoton, että ajatus verkkokaupasta lähti kytemään.

Vastuullinenlahja myy siis käytettyja leikkikaluja ja pelejä, jotka on yritetty tuunata niin uudenveroisiksi kuin mahdollista. Liike haluaa jakaa kiertotalousasennetta lapsille ja aikuisille.

Alkuperäinen ajatukseni yrityksen suhteen oli rahoittaa omaa opiskeluaikaani ja saada arvokasta oppia, Niklas Kaikonen kertoo.

Olen kuitenkin itse niin innostunut liikeideastani, että tavoitteeni on vaihtunut toiminnan kasvattamiseen. Tulevaisuuden ihannekuva olisi, että yritys olisi saanut aikaan muutoksen ihmisten kulutuskäyttäytymisessä, eikä esimerkiksi käytetyn tuotteen antamista lahjaksi vieroksuttaisi. Tätä ajatusmallia kun levitettäisiin muillekin tavaroille, ja eri puolille maailmaa, olisin jo ylittänyt tavoitteeni, hän kertoo tulevaisuuden suunnitelmista ja toiveista.

Niklas kokee verkkokaupan rakentamisessa ja yritystoiminnan käynnistämisessä olleen omat haasteensa, mutta prosessi oli pääasiassa motivoiva.

Olen joutunut opettelemaan kaiken alusta pitäen. Tottakai mukaan mahtuu virheitä ja niitä tulee varmasti jatkossakin, joten niihin on suhtauduttava oikealla asenteella. Mieleeni tulee esimerkiksi tilanne, jossa verkkosivuja muokatessani olen saanut koko tietokoneen näytön ilmoittamaan pelkkää erroria. Näissä tilanteissa ei ole auttanut muu kuin ottaa puhelin käteen ja soittaa kaverille, joka on pelastanut minut tilanteesta, hän kertoo.

 

”Lelut puhdistetaan, korjataan ja paketoidaan”

Lelut Niklas hankkii monien eri kanavien kautta.

Ilmoitus

Osan leluista saan lahjoituksina tuttavaverkostoistani ja yhteistyökumppaneilta. Kymmenien kirpputorien kiertämisestä läpi on ollut hyötyä. Osan leluista taas hankin, mutta moni on tyytyväinen siihenkin, ettei leluja tarvitse heittää roskiin.

Liikkeen leluista tehdään uudenveroisia puhdistamalla ne. Niihin tehdään myös tarvittavat korjaukset ja ne paketoidaan uudestaan.

Tällä hetkellä aikaa vievin vaihe on lelujen puhdistaminen. Ensisijaisesti lelut pestään pesu- tai tiskikoneessa. Kaikkea ei tietenkään voi koneellisesti pestä, joten osa tuotteista puhdistetaan lievästi emäksisellä pesunesteellä ja puhdistusliinalla. Otamme varsinkin Korona-viruksen aikana puhdistuksen vakavasti ja kartoitamme parhaillaan uusia menetelmiä puhdistusprosessin tehostamiseen.

Vastuullinenlahja.fi avasi liikkeensä vasta tällä viikolla ja he ovat juuri lähettäneet ensimmäiset tilauksensa.

Lasten lelujen ja pelien lisäksi yllätyksenä on ollut aikuisten pelien suosio, Niklas kertoo.