Huutokaupat.com sai 100 000 euron uhkasakon

Huutokaupat.com-verkkokauppaa ylläpitävä Mezzoforte Oy vei kuluttajilta oikeuden perua verkossa tehdyn kaupan.

Markkinaoikeus on kieltänyt kuluttaja-asiamiehen vaatimuksesta menettelyn, jolla Mezzoforte Oy, joka ylläpitää Huutokaupat.comia, vei kuluttajilta oikeuden perua verkossa tehty kauppa. Markkinaoikeus myös tehosti kieltoa 100 000 euron suuruisella uhkasakolla.

Huutokaupat.comissa on tarjottu kuluttajille esimerkiksi ajoneuvoja, työkaluja, elektroniikkaa ynnä muuta. Tavara on ollut niin uutta kuin käytettyä. Kyseessä on verkkohuutokaupat, jossa myyntihinnan päälle käydään huutokauppaa. Yhtiön sopimusehtojen mukaan kuluttajilla ei ole ollut oikeutta perua tällaista kauppaa.

Ilmoitus

Markkinaoikeus kuitenkin kielsi kuluttaja-asiamiehen vaatimuksesta menettelyn 11.1.2021 ja tehosti tätä 100 000 euron uhkasakolla.

Markkinaoikeuden mukaan yritys menetteli kuluttajansuojalain vastaisesti, kun se oli kieltänyt peruuttamisoikeuden vedoten siihen, että kyseessä on huutokauppa, Kilpailu- ja kuluttajavirasto kirjoittaa tiedotteessa.

Peruuttamisoikeus voidaan poikkeuksellisesti evätä vain perinteisissä huutokaupoissa, joihin liittyy fyysinen tilaisuus.

Etämyynnissä perumisoikeus on perussääntö Euroopan unionin lainsäädäntöön perustuvan kuluttajasuojalain mukaan.

Etämyynnissä tavaraan tai palveluun ei voi tutustua ennen ostopäätöstä, joten peruuttamisoikeus on kuluttajan kannalta tärkeä oikeus. Alustat mahdollistavat uudenlaisia palveluita. Erilaiset palvelukonseptit ovat tervetulleita, mutta niiden kehittämisessä ja käytännön toteuttamisessa tulee huomioida kuluttajien oikeudet, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen sanoo Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedotteessa.

Lainvastaiseen sopimusehtoon ei voi vedota ja sellaiset ovat mitättömiä.

Jos elinkeinonharjoittaja ei ole kertonut kuluttajalle tämän peruuttamisoikeudesta, peruuttamisaika päättyy 12 kuukauden kuluttua normaalin peruuttamisajan päättymisestä. Jos elinkeinonharjoittaja korjaa puutteen tänä aikana, peruuttamisaika päättyy 14 päivän kuluttua päivästä, jona kuluttaja sai tämän tiedon, Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa.

Määrätty kielto koskee ainoastaan sellaisia kauppoja, joissa Mezzoforte ostaa myytävän tavaran sen aiemmalta omistajalta ja myy sen eteenpäin omissa nimissään Huutokaupat.comissa. Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Kieltoa on noudatettava 25.1.2021 alkaen.

Ilmoitus

Asiasta kertoi Kilpailu- ja kuluttajavirasto tiedotteessa tänään.