”Hävikkiruualla ruokittaisiin kaikki nälästä kärsivät ihmiset maailmalla – nelinkertaisesti”

Tänään vietetään Maailman ruokapäivää.

Köyhyys ja nälkä kurittavat maailmaa, vaikka tosiassa maapallolla ei ole puutetta ruuasta. Ruokahävikki on sen sijaan iso ongelma, sillä kolmasosa kaikesta tuotetusta ruuasta päätyy lopulta hävikkiin. YK:n FAO-organisaation mukaan tällä määrällä ruokittaisiin maailman nälkäiset neljään kertaan. Eurostatin mukaan 20 prosenttia EU:nkin kansalaisista asuu kotitaloudessa, joka on syrjäytynyt muusta yhteiskunnasta.

Lähtökohtamme on, että ruoka on tarkoitettu syötäväksi, ei tuhlattavaksi. Ylituotanto, sesonkituotteet ja ruoka, jolla voi olla lyhyt parasta ennen -päiväys, on lähes aina täysin syömäkelpoista. Sen pois heittäminen on taloudellisestikin suurta tuhlausta, ja ennen kaikkea siitä aiheutuu aivan turhaa kuormitusta ympäristölle, hävikkiruokaverkkokauppa Matsmartin Suomen-maajohtaja Michaela Böckelman sanoo.

Ilmoitus

Myös kahdeksan prosenttia kasvihuonepäästöistä on hävikkiruaan aiheuttamia.

Ruoka on iso ympäristökysymys, mutta meidän täytyy myös löytää ratkaisuja sille, miten kaikilla olisi tarpeeksi ruokaa saatavilla, ja että heillä olisi myös varaa siihen. Toivottavasti näistä asioita keskustellaan vilkkaasti tänään perjantaina, Böckelman esittää tiedotteessa.