Googlella suuria muutoksia – mobiilisivusto syrjäyttää pöytäkonesivuston

Muutokset on jo aloitettu.

Ilmoitus

Hakujätti Googlen kulisseissa kuhisee parhaillaan.  Koska yhä useammat surffaavat verkossa älypuhelimillaan suuret pöytäkoneille tarkoitetut sivustot muuttuvat vähemmän oleellisiksi.  Yhä harvemmat näkevät ”isot” sivustot vaan ainoastaan mobiiliversion, koska haut tehdään kännykällä.

Google, jonka toimeentulona on hakumoottori, haluaa tietenkin pysyä mukana kehityksessä. Heillä on jo nyt enemmän hakuja kännykän kuin pöytäkoneiden kautta. Täten on tyhmää, että pöytäkonesivustoa pidettäisiin ensisijaisena lähteenä tiedolle, kun sen tiedot eivät ole ne, joita esitellään käyttäjälle suurimmassa osassa tapauksista.

Ei valinnanvaraa

Google on ilmoittanut, että he ovat testanneet mobiili-indeksiä, eli mobiilisivu on ensisijainen tietolähde, puolitoista vuotta ja ovat nyt ryhtyneet siirtämään sivustoja uudelle indeksimenetelmälle. Googlen indeksi tulee olemaan mobile-first, haluat sitä tai et, joten käyttäjä ei voi itse valita haluaako indeksiä mobiiliversion kautta.

Sivustot, jotka siirretään ensimmäiseksi mobiiliseen indeksiin, ovat sivustoja, jotka seuraavat Googlen suosituksia mobiilisovituksista. Google suosittelee muun muassa palautesivustoa, jotta sivustolla on sama sisällys kuin pöytäkonesivustolla.

Erillinen mobiilisivusto-ongelma?

Niiden, joilla on erillinen mobiilisivusto, jossa ei ole palautesivustoa, kannattaa olla tarkkana, sillä siirron jälkeen Google ei enää suurimmassa osassa tapauksista tarkistaa pöytäkonesivustoa. Google ei nimittäin työskentele kahdella erillisellä indeksillä, vaan heillä on ainoastaan yksi ”hakulista” ja sen sisältö tulee jatkossa kokonaan mobiilisesta verkosta.

Google kuitenkin ilmoittaa, ettei muutoksen tulisi suuremmin vaikuttaa listaukseen.

- Sivustot, jotka eivät ole nyt mukana tässä ensimmäisessä ryhmässä, ei tule joutua paniikkiin. Mobile-first –indeksi keskittyy tapoihin kerätä sisältöä, ei niiden listaukseen. Sisällöllä, joka kerätään mobile-first –indeksin kautta, ei ole mitään listausetuja verrattuna pöytäkonesivustojen  sisältöön. Lisäksi, jos sinulla on vain pöytäkonesivuston sisältöä, olet jatkossakin indeksissämme, Google kirjoittaa.

Vaikka Google haluaa vähätellä muutosta, kyseessä on olennainen vaihdos ja kaikkien intresseissä on taata, että pöytäkonesivuston tärkeät tiedot säilyvät myös mobiiliversiossa.

Ilmoitus