Fiksu verkkokaupan pakkausratkaisu nappasi palkinnon

Kuljetus- ja palautuspakkaus.

Pohjoismaisessa parhaita pakkauksia palkitsevassa Scanstar -kilpailussa jaettiin tänä vuonna 8 palkintoa, joista DS Smith nappasi kaksi – yhden Suomeen ja yhden Ruotsiin. Suomalainen menestystä kerännyt pakkaus on tamperelaisen DS Smithin PackRight Centre -suunnitteluyksikössä työskentelevän Jyrki Petreliuksen käsialaa ja se on suunniteltu Refresco Finland Oy:lle juomapakkauksien kuljetuspakkaukseksi.

Ilmoitus

Suunnittelun lähtökohtana tavoiteltiin käsin pakattavaa, vähemmän materiaalia kuluttavaa kuljetuspakkausta, joka suojelee TetraPak -nestepakkaukset kuljetuksen aikana, on kierrätettävä ja valmistettu kierrätetystä kuitumateriaalista.

Ratkaisuna haasteeseen DS Smith loi kuljetuspakkauksen, joka vastaa kaikkiin esitettyihin haasteisiin – ja muutamiin muihinkin! Refresco Finland Oy:lle suunniteltu juomapakkausten kuljetuspakkaus on valmistettu kokonaan kierrätettävästä, ja jo kierrätetystä aaltopahvista, ja materiaalia on käytetty mahdollisimman vähän.

Tehokas aaltopahvinen ratkaisu

Kuljetuspakkaus on suunniteltu suoraan CHEP-lavalle, joka voidaan asettaa kaupassa esille ilman uudelleenlavausta ja näin säästää aikaa. Suunnittelussa on huomioitu tukevuus ja kuljetuspakkauksen kiinnittyminen lavaan, mikä vaikuttaa positiivisesti työturvallisuuteen. Uudenlainen pohjarakenne suojelee juomapakkauksen korkkeja ja pitää pakkaukset hyvin paikallaan kuljetuksen ajan. Sen lisäksi rakenne on suunniteltu siten, että primääripakkauksen brändi näkyy ja erottuu kauemmaksikin tuotteita täynnä olevassa kaupassa.

Tuomariston kommentti:

- Yksinkertainen ja tehokas aaltopahvinen ratkaisu, joka tasapainottaa lavalle pinottujen juomapakkauskerrokset. Samalla aaltopahvirakenne suojaa juomatölkkien korkkeja. Nerokas ja minimalistinen suunnittelu vähentää materiaalintarvetta ja sitä voi käyttää erottamaan samalle lavalle pakattuja eri tuotteita toisistaan sekä kuljetuksessa että kaupan esillepanossa. Kierrätysmateriaalista valmistettuna pakkaus on kestävän kehityksen mukainen ja toimiva.

Onnistuneen suomalaisen ratkaisun lisäksi DS Smith keräsi palkinnon myös ruotsalaisella suunnitelmallaan. DS Smithin ruotsalaisen palkitun pakkauksen on suunnitellut David Engelbrektsson. Kyseessä on kasvavalle verkkokauppamarkkinalle tehty älykäs pakkaus, 2Way, jossa pakkaus vastaa verkkokauppojen kokemaan haasteeseen palautuspakkauksien toimivuudesta.

"Viestii kestävän kehityksen ratkaisusta"

Uusi 2Way -niminen ratkaisu toimii yhteen suuntaan tuotteen kuljetuspakkauksena ja toisinpäin käännettynä sitä voi käyttää palautuspakkauksena. Pakkaus voidaan painaa tilaajan toiveen mukaisesti, jolloin sitä voidaan käyttää brändin tukemisen lisäksi myös vaikkapa lahjapakkauksena. Pakkaus on valmistettu yksiosaisena, sen säilytykseen litteänä varastossa ei kulu arvokasta tilaa ja se soveltuu yhtä lailla käsin pakattavaksi ja konekoottavaksi. Myös tässä tapauksessa pakkauksen materiaali on kierrätettävä aaltopahvi.

Tuomariston kommentti:

Ilmoitus

- Fiksu verkkokaupan pakkausratkaisu, jota voi käyttää tuotteen toimituspakkauksena ja toisinpäin käännettynä palautuspakkauksena. Yksiosainen aaltopahvipakkaus voidaan taitella vaivattomasti muotoonsa, joskin ohjeet voisi olla painettu pakkaukseen. Pakkauksen voi brändätä ja se sopii hyvin lahjapakkaukseksi. Viestii kestävän kehityksen ratkaisusta materiaalillaan.

DS Smith on johtava eurooppalainen, Lontoon pörssiin listattu pakkausalan yritys, joka suunnittelee, valmistaa ja myy asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöityjä pakkauksia, pakkaustarvikkeita, myyntitelineitä ja muita myynninedistämismateriaaleja.  Suomessa yrityksellä on toimintaa kuudella paikkakunnalla (Tampere, Nummela, Turku, Akaa, Kuopio ja Ii).