15 prosenttia vastaajista kertoo tekevänsä ostoksia vain verkkokaupassa.
Euronics-ketjun Kodinkonekaupoilla-tutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista haluaa asioida kodinkone- ja elektroniikkaostoksilla myymälöissä verkkokauppojen rinnalla tai sijaan.
Yleisimmät syyt myymäläinnon taustalla ovat henkilökohtainen palvelu, myyjän kanssa tuotteisiin tutustuminen ja niiden vertailu. Ostosten kylkeen hankintaan myös yhä enemmän lisäpalveluita helpottamaan niiden käyttöönottoa.
Kodinkonekaupoilla -tutkimus luotasi suomalaisten ostamiskäyttäytymistä sekä myymälän ja verkkokaupan asemaa kodinkoneiden ja elektroniikan ostopaikkana. Tuhannesta vastaajasta suurin osa haluaa jossain ostamisen vaiheessa asioida myymälässä, ja 15 prosenttia vastaajista kertoo tekevänsä ostoksia vain verkkokaupassa.
‒ Erikoistavarakaupan tuotteiden ostolta vaaditaan yleisestikin palvelua siinä missä päivittäistavarapuolen ostamista on viety yhä enemmän itsepalvelun suuntaan, aina ostosten maksamista myöten. Teknisesti uudistuvien tuotteiden, kuten kodinkoneiden ja elektroniikan kohdalla palvelulla on vahva merkitys ostopäätöksen teossa, toteaa kodintekniikkaketju Euronicsin toimitusjohtaja Tapio Sieviläinen, tiedotteessa.
Myyjältä lisätietoa
Kodinkonekaupoilla tutkimuksen mukaan kaksi kolmasosaa näkeekin myymälän tarjoaman palvelun tärkeäksi tai erittäin tärkeäksi tekijäksi. Naiset peräänkuuluttavat palvelua hieman miehiä enemmän, ikäryhmistä etenkin vanhemmat haluavat palvelua mutta niin myös parikymppiset nuoret aikuiset.
‒ Monilla nuorilla on omasta takaa hyvä tietämys esimerkiksi tietokoneiden ja puhelimien ominaisuuksista ja tätä tietoa vaihdetaan kavereiden kesken. Tutkimuksen mukaan yli puolet nuorista haluaa kuitenkin poiketa myymälään, jossa he voivat ottaa itsenäisesti tuntumaa tuotteisiin ja testata niitä, mutta myös saada myyjältä lisätietoa tuotteista. Myymälässä myös monet haluavat varmistua tuotteen laadusta ja toimivuudesta ennen ostopäätöstä, summaa Sieviläinen.
Vanhemmissa ikäluokissa nousivat tärkeiksi tekijöiksi myös myyjän avustuksella tuotteiden ominaisuuksiin tutustuminen ja niiden käytön opettelu.
‒ Olemme tiedostaneet palvelun merkityksen ostopäätöksessä. Huolehdimme myyjien ammatillisesta osaamisesta ja sen aktiivisesta kehityksestä Euronics Akatemian avulla, joka verkkokoulutusympäristönä on koko ajan myyjien käytössä, Sieviläinen jatkaa.
Tuotteille ostetaan lisäpalveluja
Yhä useammalle tuotteelle halutaan oston yhteydessä hankkia jokin lisäpalvelu, kuten kännykälle takuu rikkoutumista varten, tietokoneeseen ohjelma-asennus tai pesukoneelle kotiinkuljetus asennuksineen ja vaikka vanha poisvienti kierrätykseen.
‒ Myymälässä palvelu ei rajoitu vain tuotteiden ominaisuuksien esittelyyn tai niiden käytön neuvomiseen. Lisäpalveluilla helpotetaan asiakkaiden hankkimien tuotteiden käyttöönottoa ja käytettävyyttä. Erilaiset lisäpalvelut muodostavat meille myös yhä kasvavan osan liikevaihdosta, Tapio Sieviläinen jatkaa.
Valtakunnallinen Euronics-ketju palvelee noin 50 myymälällä ja verkkokaupalla.
‒ Verkkokauppa on toki meillekin tärkeä ja kehitämme jatkuvasti sen palvelutarjontaa. Samalla panostamme myös laajaan myymäläverkostoon ja sen kasvattamiseen, jotta voimme tarjota henkilökohtaista palvelua kattavasti eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Toimimme muista ketjuista poiketen kauppiasvetoisesti ja meille paikallinen palvelu on kaiken keskiössä, kertoo Tapio Sieviläinen.