EU:n arvonlisäverouudistus astuu voimaan torstaina

Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat verkko-ostokset on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero.

Kuten Ehandel on jo aiemmin kirjoittanut, torstaina 1.7.2021 astuu voimaan uusi EU:n yhteinen arvonlisäverouudistus, jonka jälkeen kaikki EU:n ulkopuolelta tehdyt verkko-ostot on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero. Aiemmin maksimissaan 22 euron arvoisten tavaroiden kohdalla käytäntöä ei ole ollut.

Samalla EU:ssa kuluttajakauppaa tekevien verkkokauppojen tilanne yksinkertaisuu, kun yrityksen ei tarvitse rekisteröityä arvonlisäverovelvolliseksi kaikkiin EU-maihin, joissa on tavaroiden tai palveluiden sähköistä myyntiä kuluttajille.

Ilmoitus

Tulli muistuttaa äskettäin lähetetyssä tiedotteessa, että kuluttajan on syytä huomioida joitakin asioita jatkossa.

Ostajan näkökulmasta uudistus voi tuoda mukanaan uudenlaisia sudenkuoppia. On periaatteessa mahdollista, että myyjä veloittaa arvonlisäveron ostoksen yhteydessä, mutta ei ole rekisteröitynyt EU:n yhteiseen IOSS-erityisjärjestelmään. On myös mahdollista, että myyjä on rekisteröitynyt järjestelmään, mutta ei ole ilmoittanut IOSS-tunnistettaan esimerkiksi Postille tai asiakkaalle, eikä tunniste näin ollen välity eteenpäin Tullille. Tällöin arvonlisäveron joutuu maksamaan uudelleen maahantuonnin yhteydessä. Tulli ei voi palauttaa ylimääräistä maksua, vaan asiakkaan on haettava sitä takaisin myyjältä. Kannustammekin suosimaan luotettavia verkkokauppoja ja varmistamaan asiat myyjältä etukäteen, tulliylitarkastaja Nadja Painokallio sanoo tiedotteessa.

 

Yrityksille oma palvelu

Tulli kertoo, että uudistuksen myötä yritykset voivat rekisteröityä ”One Stop Shop”-järjestelmään yhdessä EU-maassa ja hoitaa sitä kautta ilmoitukset arvonlisäverosta ja maksamiseen liittyvistä velvollisuuksista. Erityisjärjestelmä on yrityksille, jotka myyvät tavaraa tai palveluita EU:ssa asuvalle kuluttajalle. Suomessa asiat hoituvat OmaVero-palvelussa.

Kun ottaa erityisjärjestelmän käyttöön, tavaroiden ja palvelujen kuluttajamyyntien verot voi ilmoittaa ja maksaa yhden EU-maan kautta. Erityisjärjestelmää käyttävän yrityksen ei siis tarvitse ilmoittaa ja maksaa arvonlisäveroa jokaisen ostajan maahan erikseen, ylitarkastaja Annaliisa Pöyhänen Verohallinosta kertoo Tullin tiedotteessa.

Yrityksen on rekisteröidyttävä alv-velvolliseksi kaikkiin maihin, joihin se myy tavaroita tai palveluita, jos One Stop Shop ei ole käytössä.

Jos verkkokaupan kuluttajamyynti muihin EU-maihin on kahtena peräkkäisenä vuonna enintään 10 000 euroa, One Stop Shop -erityisjärjestelmään ei välttämättä tarvitse rekisteröityä. Liikevaihdoltaan pienet yritykset voivat halutessaan ilmoittaa ja maksaa kuluttajakaupan arvonlisäveron heinäkuun alusta alkaen kotimaassaan, Tulli kirjoittaa tiedotteessa.

Uudistuksen tarkoitus on luoda tasavertaisempi kilpailutilanne kotimaisille yrityksille.

Ilmoitus

 

 

Tulli laati listan asioista, jotka muuttuvat 1.7.2021 alkaen:

 

Mikä muuttuu 1.7.2021 alkaen?

  • Kaikki EU:n ulkopuolelta toimitettavat ostokset on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero. Tämä koskee myös pieniä, nykyisin pääasiassa verottomia enintään 22 euron arvoisia lähetyksiä.
  • Jo nyt on käytössä arvonlisäveron erityisjärjestelmä, joka on kattanut tele-, lähetys- ja sähköisten palvelujen myynnin kuluttajille EU:ssa. Heinäkuun alusta erityisjärjestelmä kattaa myös kaikki kuluttajille EU:ssa myydyt palvelut sekä EU:n sisäisen tavaroiden verkkokaupan. One Stop Shop -järjestelmään (OSS) kuuluu myös EU:n ulkopuolelta tuotavia tavaroita koskeva Import One Stop Shop (IOSS). Arvonlisävero voikin jatkossa sisältyä ostoksen hintaan, jos verkkokauppa on rekisteröitynyt EU:ssa arvonlisäverovelvolliseksi uuteen erityisjärjestelmään.
  • Käytännössä tämä tarkoittaa, että EU:n ulkopuolelta tilatessaan ostajan kannattaa selvittää myyjältä, onko arvonlisävero maksettu jo ostoksen hinnassa. Tämä on mahdollista enintään 150 euron ostoksissa. Kuljetusyrityksestä riippuen myös tullaus voi tällöin hoitua ostajan kannalta automaattisesti kuljetusyrityksen kautta. Kuljetusyritys saattaa periä palvelusta maksun.
  • Ahvenanmaalla kaikki EU:n ulkopuolelta, muualta Suomesta tai muualta EU-alueelta toimitettavat tavarat on tullattava ja niistä on maksettava arvonlisävero. Ahvenanmaa ei kuulu EU:n arvonlisäveroalueeseen, mutta on osa EU:n tullialuetta.
  • Tullattavien pakettien määrä moninkertaistuu yhdessä yössä. Vuositasolla tullattaviksi tulee miljoonia paketteja, joita ei ole aiemmin tarvinnut tullata. Tämä voi näkyä saapuvien pakettien ja asiakasneuvonnan ruuhkautumisena etenkin heinäkuussa.

(Lähde: Tullin tiedote)