Digivero iskee myös suomalaisyrityksiin

EU-komission väliaikainen digivero iskisi suomalaisyrityksistä ainakin peliyhtiö Supercelliin ja mediatalo Sanomaan.

Ilmoitus

Talouselämä on saanut haltuunsa EU-komission listan yrityksistä, joita vero koskisi. Mukana on 112 yritystä joiden liikevaihto on vähintään 750 miljoonaa euroa.

Suomessa väliaikainen kolmen prosentin digivero koskisi vain muutamia suuria digiyhtiöitä, joilla on mainostuloja muualta Euroopasta, Talouselämä kirjoittaa.

Kaksinkertainen verotus

- Sinänsä ymmärrämme veron tarkoituksen, joka on estää veropohjan rapautuminen ja saattaa globaalit digipalvelut kansallisen verotuksen piiriin. Tavoitteena on ollut luoda tasapuoliset kilpailuedellytykset samalla markkinalla toimiville, Sanoman viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja Marcus Wiklund sanoo Talouselämälle.

Sanoma maksaa Suomessa kuitenkin jo 20 prosentin yhteisöveroa, joten yhtiö pitää sen päälle tulevaa ylimääräistä 3 prosentin digiveroa kaksinkertaisena verotuksena.

GAFA-yhtiöt kiikarissa

Digiveron tähtäimessä on digijätit, niin sanotut GAFA-yhtiöt (Google, Apple, Facebook, Amazon). Mukana 112 yhtiön listalla ovat Talouselämän mukaan myös kiinalainen internetjätti Alibaba, majoituspalvelun alustayhtiö Airbnb, verkkokauppa eBay, pörssin markkinapaikka Nasdaq, tv-palvelu Netflix, musiikkipalvelu Spotify, taksialan Uber, verkkokauppa Zalando ja suuria pelistudioita kuten Activision Blizzard ja Electronic Arts.