Asiantuntija: ”Pitkällä tähtäimellä Amazonin uhka kotimaisille kauppiaille on todellinen”

Nottinghamin yliopistossa kaupan apulaisprofessorina toimiva Mikko Hänninen uskoo Amazonin perustavan pikkuhiljaa myös suomalaisen markkinapaikan. Hän pohtii asiaa tuoreessa kirjoituksessa.

Mikko Hänninen selvittää verkkogigantin vaikutuksia ja sen tuloa Pohjoismaihin tuoreessa kirjoituksessa maksupalveluja tarjoavan Avardan sivustolla.

Riippumatta siitä kuinka nopeasti Amazon tänne tulee, se vaikuttaa voimakkaasti Suomen kaupan alan kehitykseen ja kilpailutilanteeseen jo lähiaikoina.

Ilmoitus

Hän kirjoittaa edelleen Amazonin toiminnasta yleisesti ja toteaa:

Ostaminen Amazonista on helppoa ja vaivatonta kun Amazonin algoritmit pyrkivät näyttämään kuluttajalle juuri niitä tuotteita, joita hän minä hetkellä hyvänsä oletetusti tarvitsee. Tämä kaikki tekee Amazonista modernin kaupankäynnin edelläkävijän.

Mikko Hänninen uskoo, ettei Amazon muuta lyhyellä tähtäimellä erityisen paljon Suomessa, mutta kuluttajat hyötyvät siitä. Kauppiaankaan osalta hälytyskellojen ei tarvitse hänen mukaansa piristiä, jos he osaavat tuoda vahvuutensa markkinoinnissa esiin. Valikoiman suhteen gigantin kanssa on kuitenkin turha käydä painiskelemaan.

Hännisen mukaan synkät pilvet alkavat pyöriä päällä, kun asiaa katsotaan pitkällä juoksulla.

Pitkällä tähtäimellä Amazonin uhka kotimaisille kauppiaille on todellinen, hän kirjoittaa.

Uhkasta huolimatta jättiläisen vaikutus on lopulta positiinen niin kotimaiselle kaupalle kuin kauppiaille, kunhan ymmärtää pelin ehdot.

Amazon tarjoaa uusia mahdollisuuksia kansainvälistymiseen, ja myydessään Amazonin markkinapaikalla he voivat nopeasti valita myyvätkö he vain Suomessa tai jossain muussa Amazonin vajaassa parissa kymmenessä markkinassa. Suomen kaupan alalle Amazonin vaikutus on positiivinen sillä se nostaa odotuksia verkkokauppaa ja verkkokauppiaita kohtaan, jolloin jokaisen toimijan täytyy miettiä, miten he voivat asiakaskokemuksen avulla (esim. maksaminen) tehdä ostamisesta mahdollisimman helppoa, hän kirjoittaa.

Mikko Hännisen kolumnin voit lukea kokonaisuudessaan täältä.

Ilmoitus