Asiantuntija: ”Haastavaa on se, että Amazon on hyvin henkilöitynyt perustajaansa”

Amazon kertoi toimitusjohtajan vaihdosta myöhään tiistai-iltana pohjoismaista aikaa.

Jeff Bezos kertoi jättävänsä toimitusjohtajan tehtävät Amazonilla lähes 30 vuoden jälkeen. Tämä kerrottiin samalla, kun yhtiö esitteli viimeisimmän neljänneksen tuloksen. Vuoden viimeisen neljänneksen aikana verkkojätin liikevaihto oli 125 miljardia dollaria. Koko pandemiavuoden 2020 liikevaihto oli hieman yli 381 miljardia dollaria.

Bezos ei kuitenkaan aio heittäytyä lepäämään laakereilleen vaan ottaa ohjakset käsiinsä verkkojätin hallituksen puheenjohtajan roolissa.

Ilmoitus

Amazonin toimitusjohtajalla on erittäin suuri vastuu ja se on todella aikaa vievää. Kun sinulla on tällainen vastuu, on todella vaikeaa laittaa energiaa muihin asioihin. Hallituksen puheenjohtajana tulen laittamaan kaiken aikani tärkeisiin Amazon-aloitteisiin sekä että minulla on se aika ja energia, minkä tarvitsen Day 1 Fundiin, the Bezos Earth Fundiin, Blue Orginiin, The Washington Postiin ja muihin projekteihin, jotka ovat intohimojani. Tässä ei ole kysymys eläkkeelle jäämisestä. Olen todella innostunut siitä, mikä vaikutus näillä organisaatioilla tulee olemaan, Bezos kirjoitti kirjeessä henkilökunnalleen.

 

Mutta mitä Amazon-asiantuntijat sanovat Bezosin siirtymisestä toimitusjohtajan tehtävästä hallituksen puheenjohtajaksi ja muihin tehtäviin? Ehandel kysyi asiaa.

Jeff Bezoksen siirtyminen pois Amazonin toimitusjohtajan paikalta ei ollut täysin odottamaton muutos. Hän on luonut ja kasvattanut Amazonista käsittämättömän jättiläisen. Bezoksen aikana Amazonin työntekijämäärä on kasvanut nollasta 1,3 miljoonaan ja yrityksen arvo nollasta 1700 miljardiin dollariin, sanoo tunnettu Amazon asiantuntija, suomalaisen Dash Retailin Markus Varsikko.

Hänen mukaansa moni osasi odottaa, että Jeff Bezos tulee jossain vaiheessa siirtymään sivuun päivittäisestä operatiivisesta tekemisestä.

Haastavan tästä kuitenkin tekee se, että Amazon on hyvin henkilöitynyt perustajaansa Jeff Bezosiin. Amazon on tunnettu siitä, että sitä on aina ohjattu hyvin pitkäjänteisesti, eikä lyhyen tähtäimen voitot ole olleet sille merkittäviä. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii myös Jeff Bezoksen seuraajaksi valittu Andy Jassy, joka on ollut mukana Amazonilla jo vuodesta 1997. Hän on erittäin luonteva jatkaja Bezoksen luomukselle, Varsikko sanoo ja muistuttaa:

Kokonaan Bezos ei Amazonia jätä, vaan siirtyy hallituksen puheenjohtajaksi, eli käytännössä Amazon pysyy vielä pitkään Bezoksen suorassa ohjauksessa. Mitä luultavimmin uusi toimitusjohtaja tulee uudistamaan osia Amazonin toimintaprosessista, mutta juuri ennätyksellisen liikevaihdon julkaissut yritys on erittäin vahvassa kunnossa eikä sinänsä kaipaa mitään remonttia.

 

Ilmoitus

Vaikuttaako asia verkkokauppaan yleisesti?

Uuden toimitusjohtajan mukanaan tuoma muutos tulee todennäköisimmin tuntumaan pääosin Amazonin sisällä. Ulkopuolelta sitä on todennäköisesti vaikea huomata. Amazon on paljon suurempi kuin yksikään sen johtajista. Kuluttajat tulevat jatkossakin olemaan Amazonin päähuomion kohteina. Brändeille Amazon tulee säilymään houkuttelevana, mutta haastavana ympäristönä ja kilpailijoille Amazon tulee jatkossakin olemaan vaikea voitettava, Varsikko uskoo.

 

Ruotsalaisen Amazon-toimisto Rankona Mazon toimitusjohtaja Carl Helgesson sanoo niin ikään Ehandelin sisarsivuston haastattelussa, että Bezosin jatkajasta on puhuttu jo muutaman vuoden ajan.

Ihmiset olivat vakuuttuneita, että seuraaja on Jeff Wilke, mutta hän lopetti aika yllättäen Amazonilla viime vuoden aikana ja silloin Andy Jassyn nimi tuli mukaan kuvioihin. Joten en sanoisi, että tämä on tosiyllättävää. Mahdollisesti tämä tapahtui kuitenkin hieman aikaisemmin kuin mitä aiemmin uskottiin.

Helgesson muistuttaa Varsikon tavoin, että Bezos tulee edelleen vaikuttamaan Amazonin kehitykseen hallituspaikalta, ja että on kiinnostavaa seurata Amazonin perustajan suunnitelmia muun muassa erilaisten innovaatioiden parissa.

Se mikä on mielenkiintoista on, että hän oman kertomansa mukaan tulee nyt keskittymään enemmän tuotekehittelyyn, uusiin ohjelmiin ja aloitteisiin Amazonilla. Kun katsoo taaksepäin, hän on merkinnyt uskomattoman paljon Amazonin ensimmäisissä innovaatioissa, joten ympyrä sulkeutuu nyt, kun hän jälleen voi keskittyä enemmän kehitykseen ja innovaatioihin, minkä uskon olevan todella hyväksi Amazonille.

Amazonin pilvipalveluiden päällikkö Andy Jassy siirtyy siis Amazonin toimitusjohtajaksi vuoden kolmannella neljänneksellä, kun Bezos vetäytyy 27 vuoden jälkeen tästä roolista.