Kyse on siis siitä, että alkuviikosta amerikkalainen verkkokauppajätti Amazon vahvisti lanseeraavansa sivuston Ruotsiin. Tämä heti sen jälkeen, kun Ehandelin sisarsivuston toimittaja onnistui vierailemaan markkinapaikalla kirjautuen sinne myös sisään kansainvälisillä tunnuksillaan.
Tämä laittaa vipinää kinttuihin, Markus Varsikko sanoo.
Suomessa monet kauppiaat ovat olleet ainakin tähän saakka tyytyväisiä muutaman prosentin digitaaliseen myyntiin ja suomalaisessa verkkokaupassa on ollut hänen mukaansa nähtävissä kunnianhimotonta tekemistä. Otetaan esimerkki: monet suomalaiset verkkokauppiaat ovat tyytyväisiä logistiikkapalveluihin, kun asiakas saa paketin vaikkapa viikossa – vauhdilla, jolle etanatkin nauraisivat jossakin muualla maailmalla.
Mutta nyt se on täällä ja titaani avaa markkinapaikkansa Ruotsissa vielä lähiviikkojen aikana.
Se tuo uhkan hyvin lähelle, Markus Varsikko sanoo ja tarkoittaa sillä sitä, että verkkokauppiaiden on aika herätä palvelemaan.
Markus Varsikko uskoo myös, että lanseeraus Ruotsissa on vain lähtölaukaus Pohjoismaiden valloitukselle.
Olen varsin vakuuttunut siitä, että 6-12 kuukautta Ruotsin kaupan avautumisesta myös muut pohjoismaat saavat omat kauppansa. Runkologistiikka tulee hoitumaan Ruotsin jakelukeskusten tai jakelukeskuksen varassa, mutta valikoimissa tulee silti olemaan paikallisia eroavaisuuksia, hän sanoo.
Varsikko kutsuu itseään miltei Amazonuskovaiseksi, mutta hän on tutustunut gigantin malliin pohjamutia myöten ja pohjustaa väitettä laajentumisesta.
Pari perustelua. Jos katsoo millä markkinoilla Amazon toimii. Amazonin maat tulevat suoraan GDP-listasta, hän sanoo.
Varsikko selventää, ettei Ruotsikaan ole aivan sen listan kärkipäässä, mutta Pohjoismaiden yhteenlaskettu talous on jo jotain.
Amazonin seuraavat kohteet ovat Hollanti, Pohjoismaat ja Etelä-Korea, hän selvittää.
Nyt Amazon löytyy jo Hollannista, Ruotsin sivuston avaaminen on kiinni enää päivistä, mutta Etelä-Koreassa valmisteluja ei ole hänen mukaansa vielä aloitettu.
Yhtäältä Pohjoismaista lanseerausta tukee myös työpaikkailmoituksien muotoilu, joissa haussa ovat olleet pohjoismaiset osaajat.
Kauppiaille tämä on kova kirittäjä ja kilpailija, Varsikko muistuttaa.
Amazonilla on mielettömän laaja valikoima, vaikka Ruotsissa se ei ole Saksan kokoluokkaa. Hinnat ovat aina kilpailukykyiset ja kolmas asia on mieletön logistiikka, Varsikko listaa ne kolme asiaa, jotka Amazon itsekin luettelee ässikseen.
Kauppiaat joutuvat nyt pohtimaan, miten he parantavat asiakasuskollisuuttaan.
Brändeille Markus Varsikko näkee silti Amazonin mahdollisuutena, kun on pakko opiskella Amazonin malli ja logistiikka.
”Suhtautuminen amerikkalaisiin jätteihin on hyvä”
Markus Varsikko sanoo, että Amazon valitsi Ruotsin ensimmäiseksi maaksi Pohjoismaissa melko käytännön läheisistä syistä. Ensinnäkin Ruotsissa on näistä maista suurimmat markkinat ja toiseksi se sijaitsee maantieteellisesti melko keskellä. Hän uskoo niin ikään menestymisen mahdollisuuksiin.
Amazonilla on erittäin hyvät menestymisen mahdollisuudet ja suhtautuminen amerikkalaisiin jätteihin on hyvä, hän sanoo ja luettelee esimerkiksi Googlen ja Facebookin.
Ei täällä ole nähty samaa tuotevalikoimaa, hintaa tai toimitusehtoja.
Amazonia on rakennettu ja muokattu yli 20 vuotta. Timanttia , tai toisten mielestä konnaa, on lähdetty hiomaan siitä, miten parantaa kuluttajan ostokokemusta, kun esimerkiksi pienemmät tekijät operoivat usein vain omista lähtökodistaan.
Amazonia on tosi vaikea voittaa, mutta Amazonin kanssa voi elää, Markus Varsikko sanoo.
Mutta miten uskot, että Amazonin lanseeraus nyt Ruotsissa tulee vaikuttamaan suomalaiseen verkkokauppaan?
Mikäli Amazon tulee tarjoamaan Ruotsin kautta nopeammat toimitukset myös Suomeen, niin silloin uskon, että verkkokaupan määrä kasvaa. Lisäksi Amazoniin ja verkkokauppaan liittyvä keskustelu luonnollisesti lisääntyy ja tämä tulee vaikuttamaan siten, että yhä useampi kuluttaja kokee verkon kiinnostavana ostoskanavana.
Entä sitten jos Amazon lanseeraa erikseen myös Suomessa?
Kun Amazon avaa paikallisesti, niin tämä tulee vaikuttamaan merkittävästi, osin kannibalisoimaan nykyisiä kauppoja, mutta myös kasvattamaan verkossa tapahtuvan kaupankäynnin määrää, hän sanoo.