Amazonin supersalainen projekti: Flunssarokote

”Projekti Terveys” tuottavuutta lisäämään.

Amazon yrittää ratkaista ongelman, jonka kanssa tiedemiehet ovat painiskelleet jo ties kuinka kauan. Verkkojätti kehittää CNBC:n saamien tietojen mukaan rokotetta tavallista vilustumista vastaan.

Supersalainen projekti kulkee useiden eri lähteiden mukaan nimellä ”Project Gesundheit”, siis suurinpiirtein ”Projekti Terveydeksi”.

Ilmoitus

Esimerkiksi Yhdysvalloissa vuonna 2003 tehdyn tutkimuksen mukaan flunssasta koituu Yhdysvaltain taloudelle 40 miljardin dollarin kulut vuodessa lääkärikäyntien ja vähentyneen tuottavuuden muodossa. Tänä päivänä luku on todennäköisesti sitäkin suurempi. Erityisesti tuottavuuden pieneneminen puistattaa Amazonilla.

Rokotetta tavallista rhinovirusta, joka on vilustumisista noin 75 prosentin takana, ei ole, koska viruksesta on olemassa vähintään 160 eri variaatiota. Tavalliselle vilustumiselle ei siitä syystä myöskään tule immuuniksi yhden sairastumisen jälkeen, koska seuraavalla kerralla vastassa on todennäköisesti viruksen toinen variaatio.

Suurella todennäköisyydellä Amazon aikoo keskittyä aluksi viruksen tavallisempiin muotoihin, mutta useat asiantuntijat suhtautuvat projektiin edellämainituista syistä johtuen epäillen.

Voimme ehdottomasti kehittää parempia hoitomenetelmiä. Suurin haaste on kuitenkin siinä, että lääkkeellä on vain minimaalisesti sivuvaikutuksia, Sector 32:n riskisijoittaja Mike Pellini sanoo CNBC:n haastattelussa.

Tavallisesta vilustumisesta toipuminen vie tavallisesti viikosta ja pariin, mikä tarkoittaa, että rokotteen mahdolliset sivuvaikutukset voisivat olla suurempi ongelma kuin itse flunnsaoireet sinänsä.

Projektia vetää Amazon Web Servicen alaisuudessa toimiva pienempi Grand Challenge-niminen tutkimusyksikkö.