Amazonin puheassistentti nauhoitti perheen keskustelun

”Tunnen itseni loukatuksi”.

Aikakautena jolloin tekoäly nostetaan esille kuumimpina trendeinä tulevaisuuden verkkokaupalle, on myös ollut puhetta puhetilauksista, jossa tilaus tehdään pelkästään puheen avulla. Google ja Amazon ovat kilpailleet keskenään esittäen toinen toistaan parempia niin sanottuja puheassistentteja, ja moni verkkokauppias on nähnyt suuria mahdollisuuksia siinä, että antaa asiakkaiden tehdä tilaukset pelkästään puheella.

Ilmoitus

Mutta digitaalisen assistentin pitäminen kodissa ei ole täysin ongelmatonta. Sen sai amerikkalainen perhe Oregonissa huomata. Heidän Amazon-assistenttinsa Alexa oli nimittäin nauhoittanut perheen yksityisen keskustelun perheen siitä tietämättä. Eikä siinä vielä kaikki – Alexa lähetti nauhoituksen eteenpäin perheenjäsenen työnantajalle.

TV-mainos käynnisti nauhoituksen

Tapahtuneesta on kirjoittanut muun muassa Reuters, joka kertoo, että Alexan nauhoitustoiminto voidaan aktivoida sanomalla ”Alexa” tai käyttämällä jotain muuta aktivointisanaa, jonka käyttäjä voi itse valita. Ongelma muodostuukin siitä, että riittää että Alexa olettaa aktivointisanan sanottaneen, jotta se käynnistyy. Assistentti voi käynnistyä myös jos sanaa käytetään esimerkiksi TV-mainoksessa joka kuuluu samassa huoneessa kuin assistentti on. Reutersin mukaan juuri tässä tapauksessa tv-mainos laukaisi nauhoituksen päälle.

Jollain tavalla Alexa on myös käsittänyt huoneessa käydystä keskustelusta, että lähettäjä on pyytänyt lähettämään nauhoituksen viestinä eteenpäin. Tällöin Alexa on todennäköisesti kysynyt, että kenelle, ja sen jälkeen ymmärtänyt käynnissä olevasta keskustelusta, että lähettäjä on sanottu. Näin toteaa Amazon, jonka kommentit Reuters oli saanut. Amazon on myös sanonut, että yritys harkitsee tapoja, jotta tällaiselta voitaisiin jatkossa välttyä.

”Loukkaus”

Käyty keskustelu, joka lähetettiin perheenjäsenen työnantajalle, käsitteli kuulemma niin viatonta asiaa kuin lattiaa. Mutta tapahtuman kokeneelle naiselle, jonka Reuters nimittää Danielleksi, tapahtunut sai pois tolaltaan.

- Tunsin itseni loukatuksi. Tämä oli loukkaus yksityisyyttämme kohtaan. Sanoin heti etten koskaan enää yhdistä Alexaa käyttöön, sillä en voi luottaa siihen, nainen kertoi Reutersille.