Amazonin droneohjelmaa pidetään suurena epäonnistumisena

Ainakin Isossa-Britanniassa.

Joulukuun 7. vuonna 2016 Amazon teki ensimmäisen dronetoimituksen Cambridgessa, Isossa-Britanniassa. Tästä piti tulla perusta Amazonin dronepanostukseen, koska Britanniassa oli hyvä asenne kyseisiin toimituksiin, samalla kun kotimaassa USA:ssa oltiin skeptisempiä ilmassa lentäviin droneihin.

Amazon alkoi siis toimittaa droneilla Cambridgessa ja samanaikaisesti tekemään hienosäätöä kuljetuksiin. He palkkasivat satoja ihmisiä, jotka olivat töissä Amazon Prime Airilla, kuten ohjelman nimi kuuluu, ja dronekuljetusten sanottiin olevan vain joidenkin vuosien päässä.

Ilmoitus

Nyt vuonna 2021 kyseiset kuljetukset eivät edelleenkään ole arkipäivää, vaikka paljon on tapahtunut sitten vuoden 2016 ja tänä päivänä on monia, joilla on dronekuljetuksia. UPS ja DHL kuuluvat tähän joukkoon, pari suurta mainitakseen. Hekin kuljettavat useimmiten tietyillä linjoilla ja kuljetuksessa on muun muassa lääkkeet. Monet maat ovat myös helpottaneet sääntöjään, jotta kaupalliset dronetoimitukset ovat mahdollisia.

Wired on nyt tarkastellut lähemmin Amazon Prime Airia Isossa-Britanniassa ja he maalailevat kuvan melko epäonnistuneesta projektista. Työntekijät todistavat organisoidusta kaaoksesta ja toimimattomasta projektista, joka on romahtanut sisältäpäin. Päälliköt ja työntekijät ovat vaihtuneet jatkuvasti ja anonyymien lähteiden mukaan koko projekti on kadottanut fokuksen näiden vuosien aikana.

Välissä olevien vuosien aikana ohjastetut vuorot loppuivat, mainosfilmit poistettiin Amazonin YouTube-kanavalta ja niiden tilapäisten lupausten, joita tuli päälliköiltä, kuten Jeff Wilke, että toimitusdroneista tulisi todellisuutta ”muutaman kuukauden sisällä”, yhtiön aiempi laaja PR-kampanja katosi. Samalla, siitä huolimatta, että he olivat yksi ensimmäisistä isoista yrityksista, jotka osoittivat kiinnostusta droneihin, Amazon joutui Alphabet-omistaman Wingin ja UPS:n yliajamaksi kilpailussa saada amerikkalaisten viranomaisten hyväksyntä. Nyt, puolen vuosikymmenen jälkeen, kun he ovat kokeilleet brittiläisiä koelentoja, he hankkiutuvat eroon koko brittiläisen projektin data-analyysitiimistä, Wired kirjoittaa muun muassa.

Amazon on selvästikin skaalaamassa toimintaa alaspäin, mutta medialle he sanovat, että Prime Air jatkaa toimintaa Britanniassa. Projektia ei siis olla ajamassa kokonaan alas.

Vaikka dronetoimituksien kanssa on vaikea onnistua, niin Cambridgen epäonnistuminen vaikuttaa johtuvan pääasiassa organisaatiossa olleista ongelmista. Kontaktit päälliköiden kanssa USA:ssa vaikuttavat olleen huonot ja että he lupasivat paljon enemmän kuin mitä on mahdollista saavuttaa. Kysymys on aikooko Amazon nyt hitaasti, mutta varmasti siirtää dronekehittelyn muille markkinoille. Lähteiden mukaan, joiden kanssa Wired on puhunut, useat epäröivät, että Amazon pystyisi koskaan toteuttamaan unelmiaan dronetoimituksista.