Amazon voittaa EU:ta vastaan – välttyy maksamasta 250 miljoonaa euroa jälkiveroa

Pitkäaikainen kiista EU:n kanssa on nyt tullut tiensä päähän.

Verkkokauppayhtiö Amazon on voittanut kiistan EU-komission kanssa. Viime viikolla EU-tuomioistuin ilmoitti, että Amazon ei ole saanut laitonta valtiontukea Luxemburgilta, vaikka EU-komissio oli tullut tähän johtopäätökseen aikaisemmin.

Tarina alkaa vuodesta 2012, kun EU alkoi tutkia, miten verkkojätit maksavat veroja unionissa. 2014 aloitettiin tutkinta laittomasta valtiontuesta Luxemburgista, mikä koski Amazonia.

Ilmoitus

Useiden lähteiden mukaan järjestely tarkoittaa, että Amazonin tarvitsee maksaa veroa vain yhdestä prosentista voitosta Euroopassa, ja että verkkojätti on laittomalla tavalla voinut hyödyntää valtiollisia etuja lähes kymmenen vuoden ajan, Ehandel raportoi vuonna 2014 ruotsalaissivustollaan.

Tänä aikana Amazon muutti tapaansa maksaa veroja EU:n sisällä, mutta tutkinta jatkui ja EU-komissio tuli lopulta johtopäätäkseen, että Amazon olisi laittomasti vastaanottanut valtiontukea.

Komission alustava näkemys on, että verosopimus, joka on tehty 5. marraskuuta 2003 Luxemburgin toimesta Amazonin hyväksi on valtiontukea ja komissio epäilee tässä vaiheessa sopimuksen yhteensopivuutta sisämarkkinoiden kanssa.

Vuonna 2017 tutkinta oli valmis ja Amazon määrättiin maksamaan 250 miljoonaa euroa jälkiveroa.

Meidän näkemyksemme on, että Amazon ei saanut mitään erityistä käsittelyä Luxemburgilta ja että me maksoimme veroa täysin noudattaen niin Luxemburgin kuin kansainvälistä verolainsäädäntöä, verkkokauppias kommentoi päästöstä.

Amazon valitti päätöksestä, ja nyt lähes 10 vuotta siitä, kun EU alkoi tarkastella verojen pakoilua verkkojättien joukossa, tämä verkkokauppias tulee voittajana ulos kiistasta. EU-tuomioistuin tuomitsee Amazonin eduksi ja on sitä mieltä, että sopimus Luxemburgin kanssa ei ollut laitonta valtiontukea. Voit lukea päätöksen kokonaisuudessaan täältä.