Amazon vastaa kritiikkiin – henkilökunnan minimipalkat nousevat

Amazonia on pitkään arvosteltu työläisiä kurjistavasta palkkapolitiikasta – nyt verkkokaupan jätti nostaa työntekijöidensä minimipalkkaa Yhdysvalloissa ja Britanniassa.

Ilmoitus

– Kuuntelimme arvostelijoitamme, pohdimme ankarasti, mitä haluamme tehdä, ja päätimme, että haluamme johtaa, Amazonin perustaja ja pääjohtaja, miljardööri Jeff Bezos sanoo mediatiedotteessa.

Amazonilla on myös taloudellisia paineita nostaa työntekijöidensä palkkoja, sillä Yhdysvaltain työmarkkinat ovat tiukentuneet talouskasvun ja matalan työttömyyden oloissa, Yle kirjoittaa verkkosivuillaan.

Bernie Sanders kehuu

Amazonia ankarasti arvostellut demokraattisenaattori Bernie Sanders sanoi yhtiön tehneen nyt oikein.

– Ei ole salaisuus, että olen ollut Amazonin ja sen omistajan Jeff Bezosin palkka- ja työnantajakäytäntöjen ankara kriitikko. Tänään haluan antaa kiitosta, kun kiitokseen on syytä. Ei ole mitään syytä, miksi muut tuottoisat yhtiöt pikaruoka-alalla, lentoalalla ja vähittäiskaupassa eivät seuraisi esimerkkiä.

Britanniassa lähes 40 000 työntekijän palkka nousee Lontoossa 10,50 puntaan tunnilta ja muussa maassa 9,50 puntaan eli vajaaseen 12 euroon ja alle 11 euroon tunnilta.

Mahdollisuus järjestäytyä

Amazon on pyrkinyt estämään työntekijöidensä järjestäytymisen ammattiliittoihin. Yhdysvalloissa Amazonin viime vuonna hankkiman Whole Foods -elintarvikeketjun työntekijät ovat alkaneet pyrkiä järjestäytymiseen.

– Jos Amazon on tosissaan työvoimastaan huolehtimisen suhteen, sen pitäisi tunnustaa ammattiliitot, Britannian ammattiliittojen keskusjärjestön TUC:n pääsihteeri Frances O'Grady sanoo kansainvälisille uutistoimistoille.

Ilmoitus