Alumiinin hinta hurjassa kasvussa – raakamateriaalikriisi kovenee

Korkein hintataso 13 vuoteen.

Maailmalla on tällä hetkellä pulaa raaka-aineista ja se yhdistettynä rahtiongelmiin, joista myös Ehandel on kirjoittanut, saattaa johtaa aiempaa kalliimpiin joululahjoihin tänä vuonna.

Ja pula raaka-aineista on saanut hinnat nousemaan ennätyskorkealle. Maanantaina esimerkiksi alumiinin hinta nousi 3000 dollariin per tonni Lontoon pörssissä ensimmäistä kertaa 13 vuoteen. Asiasta raportoi useat mediat, muiden muassa Business Standard. Alumiinin hinta on noussut kaikkiaan 15 prosenttia viimeisen kolmen viikon aikana, sivuston mukaan.

Ilmoitus

Hintojen nousu johtuu muun muassa sotilaallisesta vallankaappauksesta Guineassa, jossa louhitaan paljon alumiinia. Samalla metallin tuotantoa Kiinassa on vähennetty, jotta päästöjä saadaan alemmas ja energiakustannuksia matalammaksi.

Eurooppalaiset sulattamot, jotka työstävät metallia joutuvat nostamaan hintojaan kalliimpien hiilidioksidipäästöjen ja kasvavien energiakustannusten seurauksena.

Kiinassa ja yhä suuremmissa määrin myös Euroopassa kasvaa nyt riski alumiinitarjonnan heikkenemisestä, sanoo esimerkiksi suurpankki Goldman Sacsin analyytikko Jeff Currie pankin tiedotteessa maanantaina.