Alpan 2nd Hand-neuleet revitään käsistä

”Tämä on asiakkaille usein nopeuskilpailu, jossa metsästetään mieleisiä tuotteita.”

Yhä useampi muotialan toimija siirtyy kohti ekologisempaa vaateteollisuutta. Yhtäältä avataan käytettyjen vaatteiden kategoria normiverkkokaupan oheen ja toisaalta vanhat kuidut hyödynnetään uusien vaatteiden valmistuksessa.

Jyväskyläläinen Alpa aloitti jo jokin aikaa sitten käytettyjen ja huollettujen alpakkavillaneuleiden uudelleen myynnin ja arvokkaat tuotteet viedään heti käsistä.

Ilmoitus

Alpa lunastaa käytetyt tuotteet lahjakorttia vastaan, huoltaa ja korjaa ne, jonka jälkeen neuleet laitetaan myyntiin verkkokaupan second hand-osastolle. Kaikki tuotteet on valmistettu arvokkaasta alpakanvillasta.

Me haluamme tarjota asiakkaillemme neuleita, joista he eivät hevin luovu. Jos tuote ei jostain syystä tunnu enää omalta, ostamme käytetyn neuleen takaisin lahjakorttia vastaan ja myymme sen huollettuna uuteen kotiin. Näin laadukkaat neuleet eivät jää kaappiin, vaan pääsevät uudelleen käyttöön, Alpan toimitusjohtaja Heikki Timlin sanoo ja jatkaa:

Neuleet viedään käsistä heti, kun ne tulevat myyntiin. Tämä on asiakkaille usein nopeuskilpailu, jossa metsästetään mieleisiä tuotteita. Olemme tähän mennessä myyneet jo noin 800 käytettyä neuletta 2nd Hand -palvelumme kautta.

Alpa kertoo, että tuotteet kestävät käytössä pitkään ja niiden design säilyy.

Vaatevalikoimaa täydennetään kerran kuussa ja markkinointi tapahtuu sosiaalisessa mediassa. Myyntiin tulee kuukausittain 40-70 neuletta ja joskus mukana on myös prototyyppejä.

 

Kuidut kiertoon

Kierrätys ja jälleenmyynti on paitsi ekologista, myös taloudellisesti suotuisaa, kun yhtiö hyötyy yhdestä tuotteesta kaksi kertaa. Suomessa Alpa on ensimmäisten joukossa hyödyntämässä take back-palvelua.

Tyypillisesti kierrätysmateriaaleja käyttävät yritykset ostavat kierrätyskuidun erilliseltä lankatoimittajalta, eivätkä näin ollen käytä omaa ylijäämäänsä. Me taas haluamme tarjota asiakkaillemme kokonaisvaltaisen palvelun tuotteen koko elinkaaren ajaksi. Arvostamme alpakan villaa materiaalina niin paljon, että emme halua sitä menevän yhtään hukkaan. Näin ollen haluamme kerätä materiaalin takaisin itse, kehittää uuden tavan hyödyntää arvokasta kuitua ja edistää osaltamme kiertotaloutta, Alpan vastuullisuusvastaava Hanna Kämäräinen taustoittaa.

Ilmoitus

Yhtiö aikoo aloittaa ensi vuonna projektin, jossa loppuunkulutetun neuleen kangas revitään siihen tarkoitetulla koneella uusiokäyttöön. Materiaalista syntyy uusia alpakanvillatuotteita.

Suunnittelemme tapoja jatkojalostaa 2nd Hand -palveluumme sopimattomista neuleista kokonaan uusia tuotteita. Näin ne jatkavat elämäänsä vielä jossakin toisessa muodossa. Toivottavasti projekti saadaan kunnolla vauhtiin jo ensi vuonna. Kiertotalous ja sen sisällyttäminen toimintaamme on tulevaisuudessa yhä suuremmassa roolissa, Kämäräinen kertoo.

Alpa kertoi kuulumisiaan tiedotteessa alkuviikolla.