Alkoholin nettimyyntiä vaikea rajoittaa

Suomalaisten alkoholitilaukset ulkomailta yritetään estää lainsäädännöllä, mutta EU ei halua rajoittaa tavaroiden vapaata liikkuvuutta.

Ilmoitus

Suomen lakiluonnoksessa alkoholin etämyynnistä kiellettäisiin kaikkien yli 2,8-prosenttisten juomien ulkomainen etämyynti. EU-komissio ei kuitenkaan lämpene suomalaisten lakiehdotuksille, Helsingin Sanomat kertoo.

Komission mukaan Suomen lakiluonnos, joka perustellaan kansanterveydellisellä näkökulmalla, asettaisi eriarvoiseen asemaan Alkon verkkokaupat ja ulkomaiset kaupat. Alkon verkkokaupasta ostettuja tuotteita luovutetaan asiakkaille esimerkiksi ruokakaupoissa jo nyt.

Jakelupisteitä?

”Kansanterveydelliset syyt” eivät vakuuta EU-komissiota siitä, että alkoholin etämyynnin ulkomailta voisi kieltää. Sen sijaan Suomelle ehdotetaan erillisiä, netistä ostettujen alkoholijuomien jakelupisteitä.

- Sehän tarkoittaisi että ulkomaiset myyjät voisivat myydä Suomeen vapaasti viiniä ja viskiä, kunhan järjestäisivät niiden luovutuksen – vaikka K-kaupoissa tai R-kioskeissa, ihmettele sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen Helsingin Sanomien haastattelussa.

”Ratkaisu on tervetullut”

Kokoomuksen kansanedustajat Jaana Pelkonen ja Sinuhe Wallinheimo ovat samoilla linjoilla EU-komission kanssa.

- Komission ratkaisu on erittäin tervetullut, eikä lausunnossa ole tulkittavaa. EU:n tehtävä on suojella tavaroiden vapaata liikkuvuutta, ja alkoholin etämyynnin kielto sotisi tätä tarkoitusta vastaan. Tämän olemme jo aiemmin tienneet, ja kokoomus onkin pyrkinyt edistämään asiaa Suomessa, kaksikko totesi tiedotteessaan.