Algol Chemicals markkinoinnisssa kivikaudesta digiaikaan

125-vuotias perheyhtiö haluaa olla nykyaikainen.

Ilmoitus

Algol Chemicals on osa Algol-konsernia, perheyhtiötä, jolla on takana kunniakas 125-vuoden historia. Millaisia ajatuksia se herätti alkuun toimitusjohtajassa?

– Algolin pitkä historia saman suvun omistuksessa herätti toki kunnioitusta. Yhtiö on kestänyt vuosikymmenten saatossa niin maailmansodat, finanssikriisit kuin muutkin turbulenssit. Huomattavan pitkät asiakas-, toimittaja- ja työsuhteet olivat vahva kivijalka, jonka päälle oli hyvä lähteä rakentamaan uutta. Arvostan myös Algolin vahvaa arvomaailmaa, joka on elävä osa yrityksen arkea – ei pelkkää sanahelinää. Se resonoi minussa vahvasti, joten olen viihtynyt tässä pestissä erinomaisesti, toimitusjohtaja Juha Jokinen sanoo tiedotteessa.

Jokinen liputtaa selkeästi arvojohtajuuden puolesta.

– Yhtiömme arvot vastuunotto, kehitys ja yhteistyö ovat kaiken perusta. Niiden toteutuminen arjessa lähtee jokaisesta ja peräänkuulutankin vahvasti sitä, että itse kunkin olisi hyvä pysähtyä aika ajoin pohtimaan, miten arvot toteutuvat jokapäiväisessä työssä. Viestintä linkittyy arvojen jalkautumiseen eli koskaan ei voi viestiä liikaa. Mielestäni yksi johtajuuden suurimmista haasteista onkin muistaa, että kuljen itse strategisesti aina askeleen muita joukkoja edellä. Vaikka itse ajattelisin, että eikö tästä asiasta viestiminen jo riitä, samaa asiaa on vain jaksettava toistaa.

Asiakaspalvelua monikanavaisesti

Yhteistyö ja toiminnan kehitys linkittyvät Algol Chemicalsissa vahvasti toisiinsa.

– Tavoitteemme on luoda asiakkaalle arvoa tarjoamalla hänelle paras mahdollinen asiakaskokemus hänelle parhaiten sopivassa asiointikanavassa. Lähdimme jo vuonna 2015 ennakkoluulottomasti kokeilemaan business to business verkkokauppa-alustaa, mutta huomasimme hyvin pian, että olimme liikkeellä aivan liian varhain, Jokinen toteaa.

Nyt kun oli oikea Algolille oikea hetki, ja yritys päätti loikata kerralla markkinoinnin kivikaudesta digiaikaan. Se tarkoittaa, että Algol palvelee nyt asiakkaita monikanavaisesti asiakkaan toivomalla tavalla. Joku haluaa asioida puhelimitse, toinen chatissa ja kolmas verkkokaupassa – Algol tarjoaa kaikki vaihtoehdot.

– Teemme myös erilaisia kokeilevia kampanjoita saadaksemme ensi käden kokemusta siitä, mikä toimii, mikä ei. On hienoa, että meillä vallitsee rohkea kokeilukulttuuri, jonka sisällä uskalletaan tehdä nopeita päätöksiä ja ketteriä kokeiluja. Kokeilemme, epäonnistumme ja opimme. Se on osoittautunut vahvuudeksi alati kiihtyvässä muutossyklissä, jossa kaikkien on pysyttävä mukana. Hereillä on oltava, sillä kuka osaa enää ennustaa, miten digitalisaatio vaikuttaa itse kunkin bisnekseen lähivuosien aikana?

Ilmoitus

Panostaa tuoteportfolion kehittämiseen

Algol uudistuu myös panostamalla oman tuoteportfolionsa kehittämiseen ja uusien palvelukonseptien rakentamiseen yhdessä luotettujen kumppanien kanssa. Tästä hyvä esimerkki on kiertotaloushanke kemianteollisuuden kierrätykseen erikoistuneen CrisolteQ Oy:n kanssa.

– Kaikissa kemian prosesseissa syntyy epätoivottuja tuotteita, eli sivutuotteita. Crisolteq Oy:n tavoitteena on käsitellä hyödyntämättömiä teollisuuden sivutuotteita kemiallisesti ja luoda niistä uusia myytäviä tuotteita hyötykäyttöön. Meille osallistuminen kiertotaloushankkeeseen merkitsee paitsi uutta liiketoimintaa, myös vastuunkantoa kestävästä kehityksestä.

"Välillä maltettavaa pitää taukoa"

Juha Jokinen painottaa myös työntekijävastuuta ja tasapainon merkitystä muutospyörteiden keskellä.

– Olemme ymmärtäneet muutoksen tärkeyden, mutta ymmärrämme myös sen, että liikaa liian nopeasti ei ole organisaatiolle aina välttämättä paras mahdollinen yhtälö. Kaikessa uuden kehittämisessä ja kokeilussa on hyvä pitää mielessä organisaation kyky omaksua uusia asioita. Välillä on maltettava pitää myös taukoa ja annettava ihmisille mahdollisuus hengittää. Meistä jokainen tulee töihin aina koko elämänsä kanssa, joten tasapainon merkityksen ymmärtäminen on tästäkin syystä tärkeää. Algol perheyhtiönä antaa siihen mielestäni keskivertoa paremmat edellytykset ja väitän, että olemme työntekijöillemme pörssiyhtiöön verrattuna astetta humaanimpi työnantaja.

Se ei tietenkään tarkoita, että Algol olisi immuuni markkinavoimille.

– Uskomme vahvasti perustekemiseen eli siihen, että kun hoidat perusduunisi ja tonttisi hyvin, tapahtuu hyviä asioita. Yhtiön lukujen valossa se on totta. Olemme tehneet määrätietoisesti töitä, ja nyt se tuottaa hedelmää. Meillä on vielä paljon saavutettavaa, joten liian tyytyväiseksi ei saa toki tulla. Tulevaisuuden menestysreseptimme on pysyä hereillä, luoda yhä enemmän arvoa asiakkaillemme ja jatkaa investointeja digitalisaatioon.