35 miljoonan euron kasvurahoitus

Matsmart lopetti rahoituskierroksen 35 miljoonaan euroon – suurin tähän mennessä.

Viime vuosi oli hyvä vuosi hävikkiruokaan erikoistuneelle Matsmartille. Yhtiö kertoo, että toiminta Ruotsissa muuttui voitolliseksi ja startti uusilla markkinoilla Saksassa oli hyvä. Matsmart-nimellä Suomessa ja Ruotsissa toimiva yhtiö on laajentanut uusille markkinoille nimellä Motatos.

Matsmartin tämänkertaiselle rahoituskierrokselle osallistui pääosin kaksi uutta sijoittaa, SEB Private Equity ja Gullspng Re:food Invest. Sijoittajat haluavat käyttää investointeja työkaluna kestävän kehityksen edistämiseksi.

Ilmoitus

Markkinoilla on merkittävää kysyntää Matsmartin kaltaiselle yritykselle, jonka liiketoimintamalli on täysin linjassa maailmanlaajuisten kestävän kehityksen tavoitteiden kanssa ja jossa jokaisella eurolla saadaan merkittävää vaikuttavuutta aikaan. Olemme iloksemme huomanneet, että monille rahoittajille sijoituskohteen valinnassa tärkeimmäksi kriteeriksi nousee nyt kestävään kehityksen tähtäävä toiminta – sen sijaan, että se olisi sinänsä positiivinen lisä muun tekemisen ohella, yksi Matsmartin perustajista, toimitusjohtaja Karl Andersson sanoo.

Gullspång Re:food Invest keskittyy asioihin, jotka tuovat aikaan muutosta elintarvikealalla ja ruokahävikillä on tärkeä osa tässä.

On mahdollista saavuttaa YK:n Kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2030 mennessä ja pysäyttää ruoan aiheuttamien terveyshaittojen lisääntyminen, mutta vain jos maailmanlaajuinen ruokajärjestelmä saadaan muutettua. Investoimme yrityksiin, joilla on selvää potentiaalia arvonnousuun ja jotka voivat lisäksi toiminnallaan edistää tieteen kriittisiksi tunnistamia muutoksia. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi siirtyminen eläinperäisestä proteiinista kasviperäiseen, maataloudessa regeneratiiviseen eli uudistuvaan viljelyyn ja epäterveellisistä ruokavalioista terveellisiin. Luonnollisesti myös Matsmartin edistämä muutos lineaarisesta hävikkiherkästä ruokaketjusta kiertotaloutta tukevaan järjestelmään on meille hyvin tärkeää. Olemme seuranneet Matsmartin tarinaa vuodesta 2015 lähtien ja olemme olleet hyvin vaikuttuneita siitä, miten yrityksen johto on pystynyt raivaamaan uutta markkinaa ja kyennyt rajatuilla resursseilla kasvattamaan ainutlaatuisen yrityksen, joka kasvaa vahvasti ja tarjoaa samalla ratkaisun erittäin tärkeään haasteeseen eli ruokahävikin vähentämiseen, Peter Odemark, Gullspång Re:food Investin Managing Partner kertoo.

Matsmart aikoo käyttää rahoitusta laajentumiseen kansainvälisillä markkinoila sekä vahvistaakseen markkina-asemaansa nykyisissä toimintamaissa.

Matsmart ja sen toiminta kestävän kehityksen lisäämiseksi sopii erinomaisesti meidän sijoitusstrategiaamme. Olemme jo pitkään sijoittaneet kestäviin trendeihin. Matsmartin liiketoimintamalli ja missio perustuu ruokahävikin vähentämiselle, mikä sopii meille täydellisesti, SEB Chief Investment Officer Viktor Lang kertoo.

Matsmart laajentui noin vuosi sitten Saksaan. Laajentuminen sinne on ylittänyt yhtiön mukaan kaikki odotukset ja kasvuodotuksia Saksassa on päivitetty sen jälkeen useita kertoja.

 Odotamme vahvaa kasvua uusilla markkinoilla ja hyvää yhteistyötä Matsmartin johdon kanssa kehittääksemme yritystä entisestään. Matsmart tuo todella merkittävää potentiaalia ja luo arvoa paitsi tavarantoimittajille ja kuluttajille, myös ympäristöllemme, Maria Bilkenroth, SEB Private Equityn Investment Director lisää.

Matsmartin visiona on maailma ilman ruokahävikkiä. Tähän tarvitaan kuitenkin voimakkaita toimenpiteitä esimerkiksi elintarviketuotantoon liittyen.

Ilmoitus

Maailman ruokajärjestelmän tulee muuttua kiertotalouden viitoittamaan suuntaan. Matsmartin tärkein rooli on toimia jatkossakin strategisena kumppanina maailmanlaajuiselle ja paikalliselle ruokateollisuudelle ja yhdessä löytää ratkaisuja kestävälle ruoantuotannolle ja -jakelulle, yhtiön Suomen maajohtaja Mikaela Böckelman sanoo.

Rahoituskierroksen taloudellisena neuvonantajana toimi Carnegie ja juridisena neuvonantajana oli Settervalls Advokatfirma.

Uuteen kierrokseen osallistuivat myös aiemmat sijoittajat Northzone, Norrsken Foundation, Novax, Ingka Group ja LeadX Capital.

Matsmart kertoi uudesta rahoituskierroksesta lehdistötiedotteessa.